JÖNNEK A KÉPEK$type=ticker$hide=home$count=6$cols=2$label=yes

„LEGINKÁBB ÉLŐNEK ALKOTÁS KÖZBEN ÉRZEM MAGAM”

PINTÉR DIÁNA

A hagyományokhoz híven ebben az évben is a Quimbyvel nyit az ezúttal hetedik alkalommal megrendezett Ördögkatlan Fesztivál. A közelgő koncert kapcsán találkoztam Kiss Tibivel, de egészen másfelé kanyarodtunk. Beszélgettünk a dalok és a szavak megéléséről, a körülöttünk lévő világ látásáról, a pillanatban való létről és tanulásról.

- A honlapotok szerint a nyár majdnem minden napjára jut valahová egy Quimby koncert, sokszor határon túli fesztiválokra is ellátogattok. Más hangulata van a külföldi koncerteknek?

- Megyünk egy pár helyre, a héten például az Exitre Szerbiába, de leszünk még Erdélyben, Felvidéken is. Sokszor szokták kérdezni, mitől másabb az élmény. Nehéz erre válaszolni, mert minden egyes koncertnek van egy másfajta hangulata, nagyon sokszor olyan provizórikus tényezők is számítanak, hogy milyen az időjárás, a légkör, milyen a helyszín maga – ez pedig hatással van a közönségre is. De amikor külföldre megyünk, elhagyjuk az országhatárt, annak mindig van egy speciális üzenete is számunkra. Ez valóban olyan, mintha elhagynánk ezt a kis bölcsőt, ahol élünk. De azért elég gyakran megtesszük ezt. Általában ha valahol nem voltunk még, oda mindig nagy kíváncsisággal megyünk, abban mindig van valami kis pikantéria.

- Ti elhagyjátok a bölcsőt, de sokszor magyar lakta területekre mentek. Bír ez valamiféle különleges hangulattal, érzésekkel számotokra vagy a közönség számára?

- Ez tényleg egy nagyon furcsa helyzet, amikor utazol 6-10 órát, messze magad mögött hagyod a határt, és újra egy magyar kolóniába csöppensz. Van ennek egy szürreális hangulata, ami talán egyedi egész Európában. Nem magyar lakta területeken is fel szoktunk lépni, de a közönségünk gerincét ma már a magyarok teszik ki külföldön is.

- Külföldi közönség előtt is főleg a magyar dalokat játsszátok, vagy jobban előkerülnek az angol nyelvűek?

- Ha a közeg igényli, előfordul, hogy több angol dalt is beteszünk, de az a tapasztalat, hogy akik eljönnek a koncertjeinkre, nyitottabbak ilyen téren, nem csak az angolszász hangulatú muzsikákra vevők. Annak idején, mikor mi felnőttünk, nem volt furcsa, hogy nem értjük a szövegeket, mert abban nőttünk fel. Nekem rengeteg spanyol, orosz, francia, olasz, német nyelven éneklő kedvencem volt. Mindegy, hogy egy Auktyont hallgatok oroszul vagy egy Manu Chaót spanyolul, egy-két szót kapok el, de a hangulata megérint. A külföldi hallgatóságunkban is van egy réteg tele kíváncsisággal, őket sokszor megkérdezem, hogy hangzik egy-egy dal magyarul, milyenek a benyomásaik, vagy nem fura-e. Mert bizonyos dolgok nekem furák, a cseh rock’n’roll például kicsit ki tudja verni nálam a biztosítékot. Persze az egész benyomás apró részletekből áll össze, van olyan zenekar, aminek kifejezetten jól áll pl. a német nyelv. Ilyen az Element of Crime, ami annyira bájos és szexi németül, de ott a zenében is érezni a költészetet, pedig a német se egy simulékony popzenei nyelv. A válaszok szerint pedig egyáltalán nem furcsa, sőt nagyon jó a hangzása a zenénknek, picit mintha valami nagyon ősi nyelv vagy egy woodoo szertartás lenne.

- Néha az a benyomásom, hogy az idegen nyelvtudás amellett, hogy kinyitja a világot, picit mintha el is zárna ezek elől az élmények elől. Annyira érteni akarunk, hogy elveszítjük az élményt, amit egy dal esszenciájára, élményvilágára való ráhangolódás nyújtani képes.

- A dal azért is nagyon jó kifejezési forma, mert viszonylag egyszerű, megjegyezhető és sokszor meghallgatható. Ha egy picit ráérzünk az ízére egy alkotónak, arra, hogy ő hogy ér a szavakhoz, hogyan gondolkodik, akkor még meg is érthetjük, hogy valóban mit jelent egy angol szöveg. Amikor az ember zenét hallgat, azt nem lehet érteni, érezni kell. Nekünk azért nehéz még mindig, ha angolul éneklünk, mert az soha nem fog úgy hatni a magyar lélekre, mint egy magyar szöveg, még akkor sem, ha tökéletes a nyelvezete. Az élmény olyan hirtelen, pillanatnyi lecsapódásokból épül fel, minthogy egy szót hogy ölel körbe egy akkord, ami éppen megcélozza a szívedet. Nem tudjuk ezt még elérni angolul, és ez szerintem egy jó darabig még így lesz. Az anyanyelv valahogy máshogy tapad le, nélküle hiányzik az intimitás. Nem lehet az adott pillanatban olyan mélyen belekapaszkodni a befogadóba. A magyar nyelvnél a magyar közönségnek nem tud többet adni verbálisan egy zenekar.

- Azért érdekes nekem, amit mondasz, mert talán ennek mentén is megfogható egy új kultúrába való beilleszkedés nehézsége. Hiába tanuljuk meg a nyelvet, élünk egy közegben évek óta, ezt az igazi intimitást igen nehéz elérni.

- Ha valaki egy adott környezetben él, sokkal hamarabb asszimilálódik. Ha van valakinek olyan tapasztalata, hogy itthon tanult idegen nyelvet, és összehasonlítja azzal, mikor kimegy valahová, beilleszkedik, dolgozik, akkor ezek között horribilis különbség van. Amit én angolul tudok, azt pár hónap alatt szedtem össze, amikor New Yorkban éltem és muszáj volt munkát, lakást keresni, élni kellett abban a miliőben. Egy idő után tényleg elkezd angolul gondolkodni, érezni az ember, elkezdi érezni azokat az ízeket, másodlagos jelentéseket, a nyelv rendszerét, hangulatát. Amikor valaki elkezdi magába szívni az ottani kultúrát, akkor az egy idő után elkezd jól működni.

- A fent említett ősi hangulatot ti is érzitek a zenétekben, amikor játszotok?

- Érdekesek voltak a visszajelzések, a külföldi hallgatók nyilván a zene expresszióját kapják el, ami sokban függ a helyzettől. Ha éppen egy állat koncertet élnek meg, abban biztosan rengeteg ösztönösség van. A zenekarból is rengeteg ösztönenergia árad, amit picit cizellálunk. Amiből hiányzik ez a valódi élmény, az nem is túl izgalmas. Én úgy nőttem fel, hogy szinte csak élőben hallgattam a zenét, kazettáim, CD-im alig voltak. Tíz-tizenöt éven keresztül öt-hat koncerten voltam egy héten, nem csak nagyon jókon, mert mindenből lehetett tanulni. Ha nem volt koncert, akkor partikra mentem, kimondottan zenét hallgatni. Ott üldögéltem a DJ mellett vagy a bárpultnál és tanultam, figyeltem. Ezeknek az élő helyzeteknek van egy speciális izzó légköre, amikor ott történik meg az egész hangulat, ott születnek a hangok. A zene alapvetően egy élő műfaj, ebben rejlik a varázsa: megrezgetjük a levegőt, és a hang abban a pillanatban, ahogy megszületik, el is száll a levegőbe és vége. Ezt a konzerv zenék nem is képesek reprodukálni.

- Képekben és dalokban is meg szoktad ragadni az érzéseidet. Milyen viszonyban áll ez a két kifejezési forma, milyen szerepet játszanak az életedben?

- Én úgy fogom fel, hogy többféle outputja van annak a rendszernek, amiben élek, és ezek is keverednek, hatással vannak egymásra: van zene a képekben, képiesség a zenében, a szövegekben. A múltkor jöttem rá, hogy édesapám költői örökségét sem tudom kikerülni, egy képemnél éreztem meg, hogy van benne költészet, metaforák. Ebből áll össze a lélek. De rendesen huzamosabb ideig csak az egyiket tudom művelni. Hogy az eszközök kézben legyenek, jól bele kell feledkezni a folyamatba. Átlagember vagyok, de ha festészetről, zenéről van szó, megszállottá válok. Ha festek egy darabig, akkor már képekkel fekszek, kelek, azokkal álmodom. Ha dalokat írunk, éjjel is jönnek, nem hagynak békén, mert már odacsalogattam őket.

- Hogyan éled meg a gondolatoknak ezt a megállíthatatlan ostromát?

- Amire elkezdesz figyelni, az természetes módon növekszik. Ha komolyan elkezdek foglalkozni valamivel, persze, hogy az is elkezd foglalkozni velem. Képes vagyok partszélre tenni az ezekkel kapcsolatos gondolataimat, nem feltétlenül kell beléjük kapaszkodni, de túl sokáig abban a légüres térben se szeretek lenni, pár nap után már hiányérzetem van. Ha pedig időt szentelek az alkotásnak, akkor igazán elkezdődik az őrület, de ebben is nagyon jó lenni, mert nagyon élőlénnyé tesz. Az alkotásnak ez az egyik vonzereje, olyan, mint amikor a gyerek belefeledkezik a játékba, egy furcsa világba csöppen. Van ennek egy furcsa, izgalmas szabadsága. Leginkább élőnek alkotás közben érzem magam. Amikor minden idegszálammal rá vagyok tapadva az adott formálandó felületre, hangokra, képekre, szavakra.

- Sokunk életéből pont a jelenbe való belefeledkezésnek az élménye hiányzik. Elcsendesítjük a gondolatainkat, élményeinket a sürgetettség nyomása alatt.

- Igen, és ezt felnőttként újra kell tanulnunk, míg a gyereknek ez teljesen normális. A felnőttek már nem így élnek, nagyon nehezen tudnak a jelenben lenni, egyik lábbal a jövőben, másikkal a múltban, és a jelenre csak hugyozni tudnak. Ám ha nagyon erős figyelmet kap valami, az behúz és a jelenben tart, még ha egy furcsa kozmikus világban is. Azt szokták mondani, hogy az ember olyan lény, aki szenvedélyes szex, harc és alkotás közben él igazán. Nem fognak odaülni az angyalkák a csillárodra, akik segítik a melót, ha nem teszed oda magad rendesen, és akkor nem születik meg a mű sem. Ez azért is izgalmas, mert meghálálja magát a történet, amibe belekerülünk: jó érzésekkel tölt el, felvillanyoz, élő energiával telít. Belépni persze sokkal nehezebb, mint csinálni. Topogunk az ajtó előtt, körözünk az áldozatunk fölött, mint valami bamba keselyű, de ha már belekezdtünk, magába szippant. Így van ez mindennel, például a tanulással is. Olyan világban élünk, ami iszonyatos mennyiségű felszínes információval bombáz, mindenre csak pár másodpercünk van. Anélkül szökellünk tovább, hogy bármiben igazán el tudtunk volna mélyülni, ez pedig boldogtalanná teszi az embereket.

- Ez felveti a kérdést, hogy jó-e az a megközelítés, ahogy a gyerekeket az életre próbáljuk tanítani? Az oktatási rendszer alapja úgy tűnik az, hogy minél szélesebb területet fedjen le a tudásunk, de a legtöbb elsajátítandó ismeret felszínes vagy csöppet sem gyakorlatias. Sokszor a tanulás öröme és a belőlünk fakadó motiváltsága helyett a kötelező jellege marad csak meg.

- Nekem az egész oktatási rendszerrel úgy van bajom, ahogy van. Az élmény, hogy nem jó egy olyan környezetben lenni, ahol tanulunk, már önmagában paradox. Miért van az, hogy az iskola nem egy inspiratív közeg, ahol arról tanulunk, amivel a körülöttünk lévő világban valóban találkozunk. Fogalmunk sincs, hogy működnek a minket körülvevő legalapvetőbb rendszerek, de éveket töltünk bonyolult képletek, egyenletek bemagolásával. Úgy gondolom, az lenne a jó, ha az első nyolc év a funkcionalitásában hasznos, élethez szükséges tudás élvezetes módon való átadásáról szólna. Többet kellene foglalkozni az önismeret fejlesztésével is, hiszen az az egyik legfontosabb eszközünk a világban való boldogulás során, ha tudjuk, mire vagyunk képesek, mikké válhatunk, milyen keretek között alakuljanak ki az álmaink. A középiskola pedig a választott területben való elmélyülés és az egyetemre való felkészülés terepe kéne, hogy legyen. Mindenkinek legyen esélye elmélyülni abban, amiben szeretne, és félretenni azt, ami számára nem olyan fontos. Annak nem igazán van értelme, hogy évekig rabolják az ember idejét, és rossz érzéseket ébresztenek benne, amiért esetleg nem olyan jó valamiben. Ne úgy gondoljon az ember az iskolás éveire, hogy ezt utálta, hiszen tanulni önmagában nem utálatos dolog.

- Neked van egy kisfiad, igaz? Vagyis ezek a kérdések nem sokára igazán aktuálissá válnak számodra.

- Igen, van egy húsz hónapos kisfiam, aki nagyon érdekes figura. Tizennégy hónaposan elsorolta a bolygókat meg legalább hat-nyolc ősállatot fejből. Van egy enciklopédiája, és mindenféle dolgokat tud, amiket elvileg neki még nem kéne. Kicsit aggódom is, hogy még egy év, és szellemileg teljesen elmaradok tőle. De ő az, aki tanulni akar, állandóan hozza a könyvét, és addig mutogatja, amíg harminchetedjére nem mondom el, hogy ez az allosaurus, a brachiosaurus vagy a triceratops. Hihetetlen, hogy egy emberi lény mennyire szeretne önmagától tanulni, micsoda energiákat képes beletenni. Nincs szükség rá, hogy erőltessem, csak ki kell elégíteni a kíváncsiságát azzal, hogy válaszolok neki. Persze nincs még tapasztalatom benne, hogyan lehet jól csinálni a gyereknevelést, de már most azon gondolkodom, hogy lehetne kikerülni majd a hagyományos iskolai rendszert. Én bízom abban, hogy egy ember képes felkészülni a jövőjére, ha hagyják. Ha erőltetjük, nem kap lehetőséget rá, hogy kiderítse, ő mire kíváncsi igazán, mi az, amire öntudatlanul is erős figyelme van. Mert ha azt katalizáljuk, és teszünk mellé kitartást, türelmet meg tudatos figyelmet, akkor bármi lehet az emberből. Ehelyett rengetegen találomra választanak pályát, bízva benne, hogy jól döntöttek, de magukról is alig tudnak valamit. Persze van néhány dolog, amit egyetemesen jó és érdemes elsajátítani, például idegen nyelveket tanulni, de nagyon kevés dolog van a világon, amire azt mondanám, ha ez kimarad az életedből, hülye leszel a világban. Már a guttenbergi iskola is azt mondta, hogy nem az adatokat kell megtanulni, hanem hogy hol találjuk meg a szükséges információt. A mai világra ez különösen igaz, el vagyunk látva külső winchesterekkel, viszont alig kap hangsúlyt a tanulás logikájának elsajátítása, hogy hogyan jussunk el a számunkra fontos dolgokhoz, igazodjunk el ebben a dzsungelben.

- Neked mi alapozta meg ezt a gondolkodásmódodat?

- Ez nagyon sok mindenből tevődik össze. De például annak idején, mikor rajzolni tanultam, hiába festettem olajjal már 13 éves koromban aktokat, portrékat, absztrakt képeket, egyszerre csak azt éreztem, hogy nem haladok úgy, ahogy én gondoltam volna. Ott toporogtam saját magam körül és ezzel elmentek évek. Aztán tizenhat éves koromban lett egy magántanárom, aki közölte velem, hogy most még egyszer végigmegyünk a kockológián. Már előre szenvedtem a gondolattól, hogy megint kockákat meg gúlákat kell rajzolnom hónapokig, de a tanárom csak mondta, hogy nem baj, rajzoljak egy portrét, aztán 3-4 hónap múlva még egyet, akkor majd meglátom, hogy megérte. Így aztán hat órán keresztül rajzoltam egy-egy kockát, bemértük, javítgattuk a rajzot milliméterenként. Mondtam is a tanárnak, hogy de hát ez csak egy rajz, de ő azt válaszolta, hogy „nem az a lényege, hogy rajzolni tudjál, hanem hogy látni megtanuljál”. Valahol ez vált a kulcsmondattá. Mire megtanultam látni, tényleg ég és föld volt a két portrém között. Egyszerűen befordultak a vonalak, éreztem a formákat, láttam a bőr mögött a csontot, és éreztem azt a biztonságot, ahogyan hozzá tudok nyúlni egy formához csak azáltal, hogy már látom. Addig csak néztem.

- Máig meghatározza ez a világnézetedet?

- Máig azon vagyok, hogy lássak, illetve zenében hogy halljak, érezzek. Persze idővel ez automatikussá válik, csak az elején kell rávennie magát az embernek, hogy megtanulja, hogy így lehet beérni, fejlődni, többet megtudni a történetekről. Ebben is van egy pici pszichológia: hogy jól tudj jellemet ábrázolni, kell ismerni minimum egy embert igazán jól, legalább saját magadat, és akkor lesz esélyed, hogy ismerkedj másokkal, hogy átláss bármilyen kapcsolatrendszert. Ez egy végtelen rendszer, minden egyes történet onnantól kezdve, hogy megtanultad látni, örökké izgalmat fog hordozni magában, hiszen mindig lesznek felfedezendő mélyebb rétegek.

- Kicsit visszatérve a Quimbyhez: tartogat-e még újat számotokra ez a történet, érzitek-e még, hogy kanyarog előttetek az út?

- Abszolút. Izgalomban tartanak a lehetőségek, amikkel foglalkozunk: minden egyes próba, koncert, történet. Hiszem azt, hogy messzire lehet ezzel jutni, és amíg a dolgok művelője számára tartogat újabb izgalmakat az út, addig talán mások számára is. Ha megállna ez a folyamat, akkor nem csak a közönséget nem tudnánk már bevonzani, hanem magunkat sem, unalmassá válna az egész. Persze azt is el kell fogadni, ha az ember picit elfárad, máskor pedig irgalmatlanul ráizgulunk dolgokra. Sokféle lelkiállapot van. De a rendszer összefüggéseit, az okokat és következményeket csak távlatból fogod észrevenni, néha csak el kell fogadni, ami éppen történik velünk. Most persze nagyon okosakat mondok, de mi sem tudjuk, hogy működnek ezek a dolgok, mi vár ránk a jövőben. Részint éppen azért is olyan izgalmas ez számunkra, mert ez az egész talány egy lehetőség. Nem tudjuk mi lesz fél óra vagy egy perc múlva, vagy mi sikerül, amikor felmegyünk a színpadra, és mi nem. Ez pont ettől is izgalmas.

RANDOM GALÉRIÁK A MÚLTBÓL$type=three$$cols=3$meta=0$snippet=0$source=random$rm=0$count=3

Név

1% 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 30y 5. vonósnégyes a beremendi lakodalom a csemegepultos naplója a faun labirintusa a freskófalu legendája a gát a halottember a helység kalapácsa a hős a katlan a kézmosás fontosságáról a kisharsányi vőlegény a la carte kórus a lélek mélységei a mádia ördögei a mi osztályunk a nagyharsányi menyasszony a nagyharsányi óvoda programjai a napisten unokája és a tengeri sárkány lánya a pandamedvék története a repülés története a shakespeare-szakszervezet a show folytatódik a soha vissza nem térő a székely menyecske meg az ördög a te országod a vágy villamosa a very comeadic evening a világ bölcse a zsidó aaa címlap abdeljalil kodssi ablonczy balázs action hero ad libitum ádám almái adorjás ady/petőfi áfra jános agócs gergely agócs írisz ágoston béla ágoston gáspár ahogy esik úgy puffan ahogy te rá ajánló aladár egyedül van alagsor alföldi róbert alice kapka alkotótábor alma álmok ama amalia pereira amargant színházi műhely american corner amnesty international andfriends andrás lászló andrejszki judit andy vazul anima sound system annak is kell antigoné anyám tyúkja apacuka apáink kalapja apnoe apporto apró kis hazugságok apró paták apró-impro aradi kamaraszínház aralica borkert programjai aralica ibero hacienda aralica kert aranyakkord archívum arcofon duó arcofon trió árnyékban élők artner sisso artus asaran earth trio ascher ascher oszkár színház aszpik átlátszó víz legyen átrium galéria aura musicale aura segítőkutya alapítvány az anyósom az élet álom az én világom a mi világunk az étkezés ártalmasságáról az időnk rövid története az isten és a részegek az öngyilkos az ördög hárfái az ördögszántotta hegy az úrinő azt meséld el pista bábok babra babucs kriszta babylon bácska bakos búsulók bagi zsolt bakonyi alexa baksa-soós attila baksa-soós jános bal józsef balanescu balassa éva balázs barnabás ballabox balogh balázs balogh kálmán balogh tünde balogh viktória bandart bangó margit bánki berta bánki gergely banyamesék bányavakság barabás lőrinc quartet baraka baráti kristóf barcsai bálint bárdos zoltán bárka barna margit bartha kata bartók bartók béla zeneművészeti szakközépiskola kamarazenekara básits branka bata istván beatbox műhely beck zoli becker nóra beethoven ix szimfónia behumi dóri bekvart bélaműhely belső elhárítás benedek miklós benke grátzy benke pál benke paulina benkó bence berán gábor bérczes bérczes tibor berecz andrás berecz istván berecz mihály bereczki csilla beregszászi illyés gyula magyar nemzeti színház beremend beremendi kovácsműhely berki tamás bérletek besence open besh o drom beszélgetés beszélgetés 2016 beszélgetés 2017 beszélgetések a katlanban beszélgetések az életvégről bethlen téri színház betwixt bezzegakurvabeckek bicikli bíró eszter blum pince bob és bobek boban markovic orkestar bóbita bábszínház bocsárdi lászló bodó viktor bodobács műhely bodor tibor teskó bodyssey boebeck bogdán árpád bogdán lászló bognár szilvia bohemian betyars bohóc brigád bohóctámadás bóka bence boldog új élet bongobong bóra áron borbély alexandra borbély mihály borbély műhely3 borbély szilárd bornai szilveszter borsörmester both miklós both miklós udvara bozsik yvette böjte józsef böröcz andrás börtönrádió brasnyó brickner szabolcs bringával a katlanba brother kawa búcsúkoncert buda folk band budapest bár budapest pride budapesti józsefvárosi zeneiskola budzillus bujdosó bujdosó trió bujtor balázs bukta imre busz-színház bűbájos lakat büdös vornyik büszke uv-zöld nünüke cabaret medrano cactus truck cafes and citizenry project caligula calle del mundo caminus caminus 2016 caminus 2017 carmen cangiano carmen sita carpedignem castel felice vizsga catsandox chameleon days trio chillpince chris potter cifra műhely cifra szoba mérából cifra udvar cifra udvar programjai cigány ízek kavalkádja cimbaliband cimbora mesejátszóház címlap circus circus marcel cirkusz cirkusz 2015 cirkusz 2017 cirque du platzak classical claudia kraus cók-mók bábszínház compagnie les apostrophés concerto conclusion control studio cosí fan tutte cote de l'ile crossing cuhorka emese czitrom ádám csah tamás családi családi 2016 családi 2017 családi programok 2014 családi programok 2015 családi programok a katlanban csalló roland csángálló csángóblúz csányi jános cseh andris cseh antal cseh tamás cseh tamás archívum csémy balázs csere-bere placc cseri hanna cserihannák cserna antal csernik árpád csevej csibészműhely csigaház csík zenekar csikós attila csíkszerda csiky csillagszálló csiribiri csobánka zsuzsa csodalépés csokigolyó koncert csonka ibolya csontbrigád csuja imre csurgói gimnázium d.o.g. dancelab dancing graffiti danubia dargay attila dargó szilvia darjeeling daruka mihály darvas benedek darvas kristóf darvas krisztián darvasi lászló debreceni csokonai színház deer fellaz dekk dés andrás dés andrás quartet deutsch dévai balázs didier delannoy dil mastana dinyés dániel dinyés soma dip trio díszvendég díszvendég 2014 dj zöld dlrm dohány dohnányi zenekar dolce dollár papa gyermekei don giovanni don quijote döme dömötör andrás dömötör tamás dörnyei szabi dr dermot dragomán dragovácz ágnes dráva TSE dresch dresch quartet drog-stop duke bluebeard dumaszínház east balkán ebéd ed is off ed is on édes piroska ef zámbó effe label effects effectum egészségnap egressy zoltán egri bálint egri vár egy kiss erzsi zene egy őrült naplója egy pohár vörös vérré válik egyasszony egyedi péter egymás bábelében egypercé együttműködésben eklektrio elek ányos élmény kommandó élményfestés élő könyvtár élő márton első kétszáz évem ember tenyerében encuentros énekegyüttes énekvarázs english english summaries 2014 english summaries 2015 english summaries 2016 english summaries 2018 enyedi ildikó építész műhely epres attila érdi tamás erdős virág eric satie ernelláék farkaséknál erőss harmonik band értékmegőrző escargo hajója esélykikötő esélykikötő 2012 esélykikötő 2013 esélykikötő 2014 esélykikötő 2015 esélykikötő 2016 esterházy eszme eszter-lánc mesezenekar esztrád ethnofil etno liget etnoé eurakvilo európa kiadó evritingsz láj eztrád faág baráti kör fábián péter fabók mancsi bábszínháza fahidi éva fajkusz attila fajkusz banda fajok eredete faluturisták fándly csaba fanfara complexa faragó béla fassang lászló fata dani fedeles tamás feedback fehér andrás fehér balázs benő fejesztés alatt q fejlesztés alatt q fekete ádám fekete ernő fekete leves feldmár intézet felhangolva felhőfi-kiss lászló fellépők betűrendben felnőttek szabadságon fenyvesi gábor fenyvesi józsef ferenczi györgy fesztbaum béla ficza istván fillár istván film film 2014 film 2015 film a katlanban fine arts firkin fitwalk fláre beás banda flashmob foci fodor bernadett fodor tamás fodrásznő fogathajtó verseny fogd a kezem fondor és szerelem forgách andrás forte társulat fórum fölnevelő édesanyánk fpt fran palermo fredifr3d frenk frida kahlo friedenthal zoltán frim fram frontátvonulás furák péter fut a színház futás futó balázs futrinka fülöp bence fürdőavatás füzér katalin g szabó hunor g&g duó gábor géza gál tamás galapiat galaxisok garaczi garamvári gábor gasztroördög gayer mátyás géczi zoltán gémes antos general information generation impasse georgita máté dezső gera anita gera gábor gergye gerlits réka gerlóczy márton geröly quartet geröly tamás gézakékazég ghymes gilbert edit gilvánfai zenebona gingalló pécsi meseműhely giulia este otthon marad gnawa góbé goldenfeszt gólem színház gombaudvar gondnok göttinger pál gőz istván gran kino grecsó grecsó krisztián greenpeace greenway grencsó istván grencsó kollektíva grisnik petra grizzly vibrations grund gryllus gryllus dorka gryllus samu gubanc guelmino sándor gulyás gábor günsberger ákos gyalog a katlanba gyalogösvény gyáni gábor gyarmati fanni naplója gyáva gyémánt bálint gyenge lajos gyerekkuckó gyerekmegőrző gyermekképet a gyerekeknek gyetvai zoltán gyöngyös műhely gyöngyszemek a múltból győri vaskakas bábszínház ha most látnál tamás hagit yakira hahagáj hajdu szabolcs hajduk károly hajnóczy hajós andrás halálorgazmus halálos temetés halálratáncoltatott leány halas dóra halastó halász judit halász péter hallgatni akartam halmy györgy halottember hamlet hámori gabriella hámori máté hangember hangfürdő hangszerbemutató haraszti pince haraszti rezidens band haraszti sound system harcsa veronika harkány harmadik figyelmeztetés harmath olívia hárságyi pince harsányi attila harsányi bence határvonal hatok haumann péter havasréti józsef háy háy come beck hegedűs d géza hegymegi máté helecz dániel helené helló náci helység kalapácsa helyszínek helyszínek listája helytörténeti gyűjtemény henics tamás hepp trupp herczeg tamás herczku ágnes hermann ildi herminamező hernádi judit hervadó virágok hétágfa játszóház heted7 hétpróba hiperkarma hírek hírlevél hírlevél játék hofecker mátyás hofecker-molnár-baksa trió hoffer károly holland holnemvoltfa honvágy hoppart horváth csaba horváth istván horváth kristóf színész bob horváth viktor hősök temetője hrabal hrabal könyve hrabal összes hrabal-galaxis hrabal-vurstli hrabal100 hrutka róbert hullám hullám és gumikötél humble grumble duo hungarian studio orchestra hunyadkürti györgy huzella péter hűség i erzsébet idegen időbontás időjárás ifj vidnyánszky attila ifj zsuráfszki zoltán igazgyöngy igrice citeraegyüttes így tedd rá íjászat improvokál indit instant opera workshop interaktív népmesei egyóra interjú introduction intu intuíció trió irie maffia iroda irodalom irodalom 2014 irodalom 2015 irodalom 2016 irodalom 2017 irodalom a katlanban irtás istállómozi isten hozott istentelen ifjúság istvánffy kamarakórus iva bittova ivánovics bea iványi emese ivyz jam jancsovics máté jankovics anna jankovics péter jankovits lászló jarjabka ákos járó zsuzsa jasper stadhouders játék jaune toujours jazz jazz appreciation month jazz játszótér jazz world folk music jegyek jegyirodák jel jel színház jelena radan jelenben jelenkor jelentkezőknek jeles andrás jenei szilveszter jobbágy kata jon e marquette joós andrea joós tamás jordán adél jordán tamás jövoltköszönömkérekmég jövőtánc juhász gábor juhász tomi juhos jummodaddy junkie jack flash k2 színház kacagó gerle kacsó hanga kády galéria kaf kakasy dóra kákics kákonyi árpád kaktus kaláka kale lulugyi kálid rtúr kalotaszeg kamarás iván kanizsa csillagai kapcsolat kaposvári csiky gergely színház kaposvári egyetem kárász eszter karaván karavan familia karc kardos dániel kardos róbert karosi júlia kárpáti dódi kárpáti pál kárpáti péter karsai györgy karszalag kaszás attila kátai zoltán katarzis katlan-kupa katlanblog katlanblog 2010 katlanblog 2011 katlanblog 2012 katlanblog 2013 katlanblog 2014 katlanblog 2015 katlanbusz katlanfutás katlanjóga katlansztorik katona katona dóri julis katona lászló katona mozi káva kulturális műhely kecsek kecskeméti gábor keddek keleti élménytár kellár f jános immánuel kemény istván kemény lili kemény zsófi képek képhang-hangkép kerek istván kerekasztal kerekes band kerényi róbert kerényi zsolt kereplő keresztes tamás kereszthuzat keresztury tibor keresztül európán kéri kitty kermiz kerpely adél keserű imre keszthelyi réka kétely kezdhetek folytatódni kézműves kuckó kézműves műhely gyerekeknek kiállítás kiállítás 2014 kiállítás 2015 kiállítás 2016 kiállítás 2017 kiállítások a katlanban kicsi nyuszi hopp hopp kill the dandies kimi kincses gyula king automatic királyok és keresztek kirschner péter kis kikericsek kisantal tamás kiscsillag kísérleti adás kisesti kisharsány kisharsány-túra kisjakabfalva kiskovács attila kisördögtánc kiss diána magdolna kiss eszter kiss mónika kiss pisti kiss tibor kiss tibor noé kistehén kisteleki dóra kisvegyes knotik ildikó koccintás kocsmai verekedés kohlhaas kokas éva kollár-klemencz lászló kolompos kolonits klára koncert koncert 2014 koncert 2015 koncert 2016 koncert 2017 koncertek a katlanban koncz zsuzsa konrád györgy korniss péter korpás éva kórusok éjszakája kovács éva kovács gábor kovács gabriella kovács gerzson péter kovács kristóf kovács krisztián kovács udvarház kovács zsolt köles ferenc körforgás kőrizs imre kőrösi zoltán kővári eszter sára kövek a zsebben kövér andrás kövi köves slomó közelítés egyesület közérdekű közlekedés közöspont krámer györgy krasznahorkai kripli mari kristán attila krisztik csaba kritika kritikai szalon kubalibre kucok kucserka zsófia kultúr találka kupé kutyaharapás különbéke la belle epoque la tresca lábam termett a táncra lackfi jános laczkó péter vándorfényképész lajkó félix lakótársat keresünk lampion láng annamária lantos zoltán lass bea lászló boldizsár lászló lili lászló zsolt láthatatlan állomás látogatói ászf látókép ensemble lázár domokos lázár kati lazippo le skeleton band leenane szépe legát legesleges legyünk a föld barátai lékkör lékó tamás lélektér lénárd kata lengyel brigi lenthár balázs leonard cohen leonce és léna les garcons trottoirs les touffes krétiennes leszámolás velem lift szakkollégium light in babylon like a rolling stone liliom literature little g weevil location lóhair-e london lou reed lovasi love and money love band loveshake lőrinc katalin lőrincz sándor lőrinszky attila ludmány dénes luigi fusani lukács miklós maár gyula mácsai macskafogó macskák esernyővel madár a víz alatt made in pécs díj magdalena mandura magvető magyar alipecia areata közösség magyar képzőművészeti egyetem magyar narancs magyar színház majdnem 20 major judit makranczi zalán malatinszky borudvar malter filmfesztivál manhattan short manic freak manna produkció manoamano manoya marco bell marco pasinetti marí és max marie márjánovics diána márkos albert márkuszínház márta istván martinkovics máté marton lászló másik jános másik magyarország maszmók afrikában máté gábor máthé zsolt matrica matt b matta lóránt máv mediawave megnyitó megyeri andris méhes károly méhkasaula mellettünk melodisztik mélyrepülés menedék menetfény menta'liget mentes júlia mentés másként menzel menyhárt jenő mennyekbe vágtató prolibusz mese a tűzpiros virágról mesekotyvasztó meseladik messaoudi emina mészáros máté mészáros sára meszecsinka mezítlábas menza mezítlábas zenészek micsoda dániel míg fekszem kiterítve mika jovancic milea mindenki miskin herceg mitch&mitch mizsei zoltán mkb társulat mobiltöltő modern art orchestra mogyoró kornél mohácsi norbert mokos pince moldvai kiss andrea moldvai lászló molnár gusztáv molnár gyuri molnár krisztina rita molnár levente molyolda momentán társulat mondasz tesséket mongooz and the magnet montanaro móricz zsigmond színház most fesztivál mozart mozart-kommandó mr irish bastard mu színház mucsi mucsi zoltán muhi zsófi mulandó mulatság murál morál mező murányi tünde muriel muruya muzsik és volkova muzsikás müller péter sziámi műsorfüzet müszi művészetek völgye művészeti tábor művészi hordók nagy ádám nagy dániel viktor nagy dénes nagy józsef nagy mariann nagy petra nagy viktória éva nagy zsolt nagykanizsai gólyalábasok nagypál gábor nagyvárosok máriája nappali narancsrevü narancsterápia náray erika natasa pavlovskaya nechl nóra négy utolsó ének négybé nehéz neil young sétány nem tudni hogyan nemcsaksanya nemes gábor kölyök nemes nagy ágnes művészeti szakgimnázium nemes péter nemes takách kata nemes-horváth orsolya németh juci németh kriszta németh levente nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nemzeti táncszínház neofolk népmesei egyóra néprajzi múzeum néptánc nézőművészeti kft nikola faller nikolas field nincs ártatlan kép nincs számukra hely nincstelenek notice to applicants novák csaba novák erik novák jános novecento nublao nyári oszkár nyári szilvia nyáry krisztián nyitrai lászló nyugat offenbach oláh ibolya olasz istván olasz&magyar zenei műhely olivero sukh mahal ollé erik olvasóliget ónodi eszter opera operabeavató operakalauz óperentzia orbán borbála orfeum orgona óriás orlai ormánság zöldút orosz ákos orosz dénes oroszlán anikó orvos osonó színházműhely oszkár telekocsi osztálytársak voltunk osztroluczky sarolta ökrös csaba önkéntesek ördög bor ördög tamás ördögi vylyan-konyha ördögkatlan házaspár ördögkatlan nemzeti kórus ördöglegenda ördögök vizsga ördögtánc ördögtaxi ördögtúra örkény mozi örkény színház örkény-vurstli öröm a zene ősi pince őszirózsa nyugdíjas klub összes helyszín programja ötvös andrás őze áron p müller péter p. müller péter paál istván paczolay béla pácser lászló pál andrás pál család pál istván szalonna palacskó józsef pálfi ervin palimo story pálmai anna pálné kovács ilona pálúr jános palya bea pályázat panchan paniks paniks duo pannon filharmonikusok pannon tükör pannon tv pannonia allstars ska orchestra panuki krisztián papaver cousins parasztopera parno graszt parti nagy lajos parti nóra passport control pásztorhóra pazsó pécsi bölcsész udvar pécsi bölcsész udvar 2016 pécsi faág baráti kör pécsi ikonok pécsi légitársaság pécsi nemzeti színház peer krisztián pelsőczy réka penguin souns system pénzügyi beszámoló periszkóp rádió persona non grata pesti magyar színház pesti magyar színiakadémia péterfy bori péterfy-novák éva pethő gergő petőcz andrás petri györgy pettendi szabó péter petz annamari philipp györgy pianínó pimplin pink mojos and the fuckfaces pintér béla pion istván pirisi lászló piros kakaó pittman marci pittman zsófi pizsamátor play sátor podhorszky gábor poklade polgár panzió póló pólógyár polonyi artemisz porteleki áron pöszemaszu praktikum praktikus presser gábor pressphoto presszó tangó libidó pribojszki mátyás privát történetek privlaka professores program programelőzetes programfüzetek haladóknak programok a beremendi kovácsműhelyben programok a cifra teraszon programok a focipályán programok a kisharsányi focipályán programok a kisharsányi nagyszínpadon programok a kisharsányi templomban programok a kisharsányi templomkertben programok a kisharsányi torneteremben programok a kovács udvarházban programok a nagyharsányi faluközpontban programok a nagyharsányi iskolában programok a nagyharsányi templomban programok a nagyharsányi tornateremben programok a nagyszínapdon programok a narancsligetben programok a palkonyai faluközpontban programok a palkonyai templomban programok a pincesori kisszínpadon programok a sauska pincészetnél programok a szoborparkban programok a teleki kertben programok a teleki ligetben programok a villánykövesdi faluházban programok a villánykövesdi parkban programok a villánykövesdi pincesoron programok a vylyanon programok az árokpart bárban programok az esélykikötőben programok az óvodaudvaron programok beremenden programok egy térképen programok kisharsányban programok nagyharsányban programok palkonyán programok villánykövesden prókai ágnes psyché psycho mutants psziesztaband pte művészeti kar puchner birtok punnany massif puskás péter puszi quimby rába roland rackajam rácz livi radák jános radnóti ifjúsági műhey ráduly misi rainer-micsinyei nóra rájátszás ránki dezső ratkóczi huba rátóti zoltán reart reggeli régi címlap régimódi bohóctréfák reichart edina renaichance rene trossmann reneszánsz konyha rengeteg renyagyár requiem retextil rétfalvi tamás réti adrienn retro pc révai sára reverze rezes judit richard strauss ricsárdgír rivaldafény roberto zucco rock-lit-era rohmann ditta rokka csoport rokokó rosé rólunk írták roma csillagok roma hungaricum romengo romungro roszik hella rozgonyi gergely rozs tamás rögvest röhrig géza rubik ernő zoltán ruska & mica rusznyák gábor rutkai bori sajtó sajtófotó sajtótájékoztató sam redbreast wilson sándor józsef sansz filmklub sansz játszótér sansz matiné santa diver santai sárik péter sárkány sanyika sárközy zoltán sárosdi lilla satie-maraton sator quartet saul fia sauska lounge sauska udvar programjai schein gábor schell judit scherer péter schilling árpád schneider jankó schruff milán sebaj színház sebestyén márta sebhelykiállítás second life secret man semegi zoltán semmi sena serdu projekt servet séta a szoborparkban sex drugs gods rocknroll shakespeare shakespeare kortárs tükörben shekespoetry shylock siegal síklaki istván siklós spa simkó kati simon edina simon kornél simon márton simor ágnes simorág tánccirkusz simply english singas project sinha róbert sipos imre sipos vera sirály sisso 2013 slam poetry slam-busz snétberger sociopoly sofi oksanen soha senkinek soharóza somesong somodi h szilárd sorbonne sexual sorszám sorszámgép soul chambers sóvirág söndörgő sötétben látó tündér specko jedno spiró györgy spolarics sprok antal sramó gábor stefanovics angéla stolen symphony stop motion studio k sugár miklós summary summer rebellion surman edit susotázs suzuki kimiyosi svejk svjata vatra sylvia leidemann symphonic brass quintet syrius legacy szabad ötletek jegyzéke szabadkai népszínház szabados györgy szabados lászló szabadság egyenlőség párkapcsolat szabó balázs bandája szabó benedek szabó borbála szabó győző szabó máté szabó réka szabó sándor szabó szonja szabó zoltán szabó zoltán attila szacsvay lászló szájlent klasszikal diszkó szakmai beszámoló szálinger balázs szállás szalóki ági szandtner anna szántó istván pokidoktor szársomlyó nép-táncz csoport szarvas józsef szarvassá változott fiú szatmári juli és zenekara szavazás szekszárdi gitárkvartett szélben szállók szeleburdi család szeleburdi gáspár szélkiáltó szemző tibor szent efrém szent györgy iskola szent györgy iskola blogja szentesi horváth mihály gimnázium szentimentálé szép ernő szerbhorváth györgy szerencsés találkozások szeret zenekar szeri viktor szevasz cseh tamás szfe150 szigorúan ellenőrzött vonatok szikszai rémusz szilas miklós szimbola színes gyöngyök egyesület színház színház 2014 színház 2015 színház 2016 színház 2017 színház a katlanban színház- és filmművészeti egyetem színműveletek szirtes edina mókus szívszakadtig szkéné szobor szoborpark szociopoly szokatlan szokolay dongó balázs szókrátész védőbeszéde szolláth dávid szolnoki apollónia szomorné kukorelli edit szorcsik kriszta szőke nikoletta szőke szandra szörényi levente szponzorbérlet sztalker csoport szubjektív kisharsány szukernyik tamás szűcs krisztián szűcs nelli szűcs qka krisztián szvetnyik kata táblázatok tabu tájdíj takács géza takács kati takács lászló takács nóra diána takacsbelane takáts eszter takátsy péter taktak találj címet találkozások tamara obrovac támogatók tánc tao táp színház tapasztalt ecsetek tapasztó ernő tappancs műhely tárnoki márk tarr béla tartuffe tasnádi bence tasnádi istván tatabányai jászai mari színház taxi teatr na walizkach teatr osmiego dnia técsői banda téka tél telefondoktor tengler gergely tg tenke istván tenkes kapitánya kalandjáték tenkes TE tenkes teljesítménytúra tenkes zenekar tenki réka teremtés térey jános téri sándor térkép terminál workhouse terralegenda testről és lélekről the allreadies the beans the durgas the garden the irish coffee the island the mindblow the qualitons the ramadogs the tablespoon thealter theatre thuróczy szabolcs tickets tiger lillies tímár katalin tindia tiszta szívvel dúdolok tisztaszínház titkaink titkos társulat tókos attila toldi tomas opitz tompa andrea tompos kátya tóték tótferi tóth andrás tóth árpád tóth géza tóth istván tóth krisztina tóth lajos tóth orsolya tóth viktor tóth zoltán tökmag tom és hórihorgas tom törőcsik történetek trafó20 tranzdanz trill trio a trio afium triplet trouble in tahiti tudnivalók túronyi helyőrség tutti cantabile tündérkert tűnékeny tünet együttes udvaros dorottya újszászi dorottya újzenekar uknow duo ulickaja ullmann mónika ungváry krisztián upor andrás urban voodoo machine utca-szak űrdöngölők vacka rádió vádli alkalmi színházi társulás vadonleső vágtázó csodaszarvas vajda milán vajdai vilmos vaklárma vakság valcz péter vallai fesztivál változás van valami bejelentenivalója váradi mónika váradi porta várady szabolcs váratlanul varga anikó varga donát varga livius várkonyi csibészek városi túlélő varró dani vas erna vasárnapi gyerekek vastag gábor vaterland vecsei h miklós védelmi terv vedres csaba védtelenek veiszer alinda veled kerek véletlen velosophie venti chiavi gitártrió véradás verdi videó videoblog 2014 videoblog 2015 videoblog 2016 vidnyánszky vidovszky víg mihály víg végnapok viktor balázs viktor rizsakov világ civiljei egyesüljetek villánykövesd villánykövesdi vőfély vilmányi benett vinnai andrás violin király és hanga királykisasszony virág tünde visinata kontrol vitéz lászló bábjáték-automata vizeli balázs vizin vocapella vojtina bábszínház volosi vörös vörös róbert vuk vylyan wahorn wahorn airport walny teatr wanderers watta cirkusz webcam weiner sennyey tibor weöres sándor weöres-vurstli wh wifi winegret wombo workship workshop workshop 2017 workshop archív workshop feliratkozások workshop feliratkozások 2017 workshopok a katlanban xtreme blues dog xy flies yagit hakira you-topia zakariás máté zakariás zalán zalaegerszegi leánykar zalaegerszegi pálóczi horváth ádám zeneiskola leánykara zanzinger zányi tamás zebulon proekt zen zene-bona beás hagyományőrző együttes znamenák istván zoltán áron zoltán gábor zombola péter zöld 08 zöld kerékpár zöld rosé porta zuhanórepülés zzaj.h trió zséda zsolnay negyed zsótér zsubori ervin
false
ltr
item
ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL: „LEGINKÁBB ÉLŐNEK ALKOTÁS KÖZBEN ÉRZEM MAGAM”
„LEGINKÁBB ÉLŐNEK ALKOTÁS KÖZBEN ÉRZEM MAGAM”
ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL
http://www.ordogkatlan.hu/2014/08/leginkabb-elonek-alkotas-kozben-erzem.html
http://www.ordogkatlan.hu/
http://www.ordogkatlan.hu/
http://www.ordogkatlan.hu/2014/08/leginkabb-elonek-alkotas-kozben-erzem.html
true
874411630608914615
UTF-8
Nincs találat. ÖSSZES Tovább Válasz Válasz törlése Törlés szerző Címlap OLDAL CIKK Lásd mindet MÁS OLVASNIVALÓ A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHÍVUM KERESÉS ÖSSZES CIKK Nem találtunk ilyen cikket. Vissza vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vas ke sze cs p szo január február március április május június július augusztus szeptember október november december jan feb márc ápr május jún júl aug szept okt nov dec az imént egy perce $$1$$ minutes ago 1 órája $$1$$ hours ago tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago öt hétnél régebben követők követés EZ A TARTALOM ZÁROLT Megosztás a megtekintéshez Másold a teljes kódot Jelöld ki a teljes kódot Minden kódot kimásoltunk Nem tudjuk kimásolni, használd a billentyűzet Másod-Beilleszt parancsait