JÖNNEK A KÉPEK$type=ticker$count=20$cols=3$label=no

Bárdos Zoltán írja az idei Katlanról


SZERELMEM, AZ ÖRDÖGKAT-
lan idén sem lett hűtlen hozzám. (In memoriam EP, akit tavaly nagyon vártunk a fesztiválra – akkor még nem tudhattuk, miért kellett lemondania a részvételét…) Én holtomiglan-holtodiglan…


Elöljáróban hangsúlyoznom kell, hogy a hihetetlen választék miatt nagyon különböző programokat tud magának összeállítani minden katlanozó. Beszámolóm tehát vállaltan szubjektív – miközben biztos vagyok benne, hogy nagyon sokunkat ugyanazok az értékek hoznak ide vissza évről-évre.


Kezdem a változásokkal:
 1. Palkonya sajnálatos és érthetetlen módon kiszállt. (A szóbeszéd szerint az új polgármester miatt – a régi sajnos nemrégiben meghalt.) Lányaimmal, barátaimmal (egyre többen) járunk az Ördögkatlanba, néhányan a 2.-tól fogva állandóan. Idén aggódva mentünk: ha nincs Palkonya, nem lesznek Nóra néniék sem nyitva? Első utunk hozzájuk vezetett: nagy megnyugvásunkra nyitva találtuk a Nóra portát, sőt a kiszolgálásban még új erőket is bevetettek! Ennek örömére minden kedvencemet kértem: zserbót, bodzaszörpöt és kávét. De a legfontosabb: a kedves mosolyokat most is megkaptuk, és nemcsak a hölgyektől, hanem az ifjabb kisegítőktől is.
  Megmaradt Palkonyán a Mokos pince, ami továbbra is a legnagyobb és legkulturáltabb játszóhely. Sőt fejlesztettek: vendégházat és kempinget is nyitottak. A Cifra udvar a hivatalos programon kívül továbbra is működött. A pincék kevésbé voltak nyitva, mint korábban. (Bár magam is kevesebbet jártam Palkonyán, hogy ezt biztosan megítéljem.)
  A korábbi években gyakran kezdtem a napot a palkonyai templomban 11-kor vagy délben kezdődő komolyzenei hangversenyekkel – ezek most nagyon hiányoztak. (Bár néhány volt a nagyharsányi ill. kisharsányi templomban.)
 2. Villánykövesd szállt be Palkonya helyett. Faluház helyett faluház, ahová most nem jutottam el. (Rosszabb nem lehet, mint a palkonyai, ahol többnyire fulladoztunk a levegőtlenség és a forróság miatt – bár így is igen emlékezetes színházi előadásokat láttunk ott.) A palkonyai Malom-parkot is egy park váltotta a patakparton; még a koncertek is egy ugyanolyan színpadon (ugyanazon?) zajlottak. És átköltözött a Pécsi Bölcsész Udvar is. Ami egyértelmű nyereség: itt sokkal több pince nyitott ki a fesztivál örömére. Nagy előny, hogy itt az országút mentén hosszan elnyúlva található jó részük.
 3. A fesztivál történetének eddigi legnagyobb vesztesége a Mediawave sok-sok műhelyének távozása. A 2. Ördögkatlan óta volt itt Hartyándi Jenő népes, sok-sok együttléten kovácsolódott csapata, Bérczes László felkérésére. Ők töltötték meg nyüzsgő élettel Kisharsányt és (a 4. Katlan óta) a Kovács udvarházat. Miattuk volt számomra a Kovács udvarház a fesztivál legfontosabb színhelye, itt éltem át a legnagyobb bulikat, miattuk vállaltam gyakran az éjszakai/hajnali egyórás sétát „haza”, Nagyharsányba a mezőn át, földúton bukdácsolva, később a bicikliúton bandukolva. (Jenő ehelyett egy „anti-fesztivált” hozott létre Somogyfajszon, ahol nincs „közönség”, mindenki csinál valamit. Gót oktatva volt szerencsém ott lenni a „Nyári Berek” címmel meghirdetett együttléten, aminek mottója „lassú víz…” volt. A már ismerteken túl rengeteg csodálatos, értékes embert ismertem meg ott is – egyáltalán: fantasztikus élmény volt az a hét is! Az is megérne egy misét, de most nem arról szeretnék beszámolni…)
  A Caminus néven meghirdetett program ambíciója a programfüzet szerint valami hasonló lett volna, főleg színházi műhelyek részvételével. Első este oda siettem a Kovács udvarházba, hogy lássam, mi jön be ebből. Nagyon keveset érzékeltem. A „Harmadik figyelmeztetés” nevű színészzenekar fellépése pedig egyenesen siralmas volt számomra (2). Gyerekkorom nyúlós slágereit játszották elsősorban, némileg karikírozva, de nekem így is fájt…
  A második estén a Romungro Gipsy Banddel (5), pénteken, a negyedik estén a Womboval (5) nagyot buliztunk a Kovács udvarházban – ezek nyújtottak némi vigaszt. Lehet persze, hogy ha napközben több időt szánok az új projektek megismerésére, akkor pozitívabb lenne a képem. Egy dolgot biztosan sajnálok, hogy kihagytam: ismerőseim lelkesen meséltek arról, hogy börtönviselt emberekkel, a Börtönrádió munkatársaival lehet beszélgetni („élő könyvtár”).
  Legnagyobb szívfájdalmamra az avantgárd dzsessz teljesen kiveszett nemcsak a Kovács udvarházból, hanem az egész fesztiválról.
 4. Határozottan többen voltunk. Első este kifejezetten ijesztő volt a tömeg Nagyharsányban, féltem is az elkapolcsosodástól… De a kezdő estén szinte mindenki a Quimbyre volt kíváncsi, később a sok-sok programon elég szépen eloszlott a nép. Bérczesék kezdettől azt mondják, hogy abbahagyják, ha nagy lesz a tömeg. Végig borotvaélen táncolnak, hiszen annyira jól csinálják, hogy mindnyájan újabb és újabb barátainkat, ismerőseinket csábítjuk ide. Most először éreztem, hogy közel lehetünk a veszélyes határhoz…

Jöjjenek a kiemelkedő események!
Tanárbetegség: osztályozni szoktam az Ördögkatlanban is…(Fentebb már el is kezdtem.) Idén három esemény érdemelt 5*-öst.


 1. BÁRKA-ARKA
  A lengyel Teatr Osmiego Dnia, azaz a Nyolcadik Nap Színháza az Artus fiatal magyar színészeivel kiegészülve felejthetetlen utcaszínházi előadással lepett meg minket a nagyharsányi focipálya bejárata előtt. Érdemes előbb megnézni néhány képet:
  http://www.ordogkatlan.hu/2016/08/zeller-anna-kepei-barka-arka-eloadasrol.html
  Még csak hasonlót sem láttam eddig! A tűz iránti ősemberi-gyermeki rajongással sodródtunk a folyton mozgó bárka és a rohangáló szereplők között. A zene is a végletekig fokozta a szinte eksztatikus hatást. Úgy láttam, nem csak én, a sok száz néző mind le volt nyűgözve!
 2. BARTÓK BÉLA: CONCERTO/HUNGARIAN STUDIO ORCHESTRA/DINYÉS DÁNIEL/HORVÁTH CSABA, FORTE TÁRSULAT – ősbemutató
  Negyedik éve, hogy Beremenden több ezer ember hever el a fűben, a csillagos ég alatt, hogy klasszikus zenét hallgasson. Az idei minden eddiginél különlegesebb volt. Horváth Csaba koreográfus már az előző években is elkápráztatott a „fizikai színházával”. A Concertora valamivel hagyományosabb koreográfiát alkotott. A 12 táncos fekete-fehér öltözéke a 12 fokú skálát juttatta eszembe, a 7 férfi és 5 nő a zongora fehér illetve fekete billentyűit – de persze lehet, hogy HCs azt mondaná: „gondolta a fene”. Mélyebb értelmezésbe, szakértelem híján, nem mennék bele. Ami mégis reveláció volt: a tánc hozzásegített ahhoz, hogy ezt a művet immár ugyanolyan klasszikusként hallgassam, mint Mozartot vagy Beethovent. Még nem ellenőriztem le más Bartók művekkel, de úgy érzem, ő most érkezett meg hozzám véglegesen.
  Említést érdemel a karmester, Dinyés Dániel is, aki régóta motorja a klasszikus zenei programoknak.
  Érdekes hátteret adott a természet az előadásnak: nyugat felől végig villámlott, de az esőt megúsztuk.
  Végül néhány kép az előadásról:
  http://www.ordogkatlan.hu/2016/08/a-lumnicernoverekhu-kepei-concertorol.html
 3. BOTH MIKLÓS UKRÁN UDAVARA
  Ha a Concerto a fénypontja volt az idei fesztiválnak, akkor ez az udvar 5 napon keresztül az állócsillaga. Szinte bármikor estél be az Ősi Portára, mindig szólt az ukránok többszólamú éneke. Számomra ez volt idén a legfontosabb esemény, sőt együttlét.
  Valamit mutatnak az alábbi képek a hangulatból:
  http://www.ordogkatlan.hu/2016/08/both-miklos-udvara-zeller-anna-kepei.html
  http://www.ordogkatlan.hu/2016/08/kepek-both-miklos-udvarabol.html
  Miki hatodik éve vezet zenei műhelyeket az Ördögkatlanban - öt éven keresztül a Kovács udvarházban, a Mediawave égisze alatt, idén először teljesen önállóan, és immáron Nagyharsányban. Zeneileg is izgalmas minden, amit csinál, de egyúttal társadalmi tett is! Négy éven keresztül nagyrészt cigány fiatalokkal rakott össze remek műsorokat. Zárókoncertjeik mindig a fesztivál legfontosabb eseményei voltak, a három évvel ezelőtti a nyolc fesztiválom legfelejthetetlenebb élménye volt mind a mai napig. Tavaly Tibetből elhozott a Mediawave egy tucatnyi nási nemzetiségű zenészt, akikkel Miki már Kínában is muzsikált. Ők önmagukban is fantasztikus, új világot villantottak fel számunkra – nem csak zenéltek, főztek is nekünk! Az pedig egészen frenetikus volt, amikor a násik a magyarokkal, köztük cigányokkal zenéltek együtt!
  Tavaly vetített nekünk Miki két próba közt az ukrajnai zenekutató útjairól: már ezektől a felvételektől felállt a szőr a hátunkon. Idén pedig elhozott ebbe az udvarba kb. 15 ukránt, nagyrészt falusi néniket, de voltak a csapatban képzett, városi zenészek is, sőt egy népzenekutató is, akit a facebookon keresett meg Miki.
  Minden nap volt ebben az udvarban 11 órától kézműveskedés, 14 órától beszélgetés (ez is énekléssel fűszerezve), 16 órától ukrán-magyar zenei műhely, 18.30-tól ukrán vacsora, 19.30-tól ukrán táncház. A vacsorák tósztokkal, éneklésekkel voltak fűszerezve – de ezt csak másoktól tudom, ezekről valahogy más programok miatt minden nap lemaradtam. Utolsó este a finom ételből ugyan kaptam még, de a lényegről lekéstem.
  Ki nem hagytam volna viszont a zárókoncertet! A jó nagy udvart 3-400 ember töltötte meg. Látszott, hogy sokan betértek már az öt nap alatt, és mindenki jól érezte magát. Az elején balladákat énekeltek az ukránok, a szövegeket Babiczky Tibor remek műfordításában kivetítőről olvashattuk. Aztán bekapcsolódott Miki is a gitárjával és két magyar zenésztársával. Csodálatos este volt!
  „Mellesleg” az utolsó délelőttön a Narancsligetben Miki volt Veiszer Alinda beszélgetőtársa. Ott is ő vonzotta a legnagyobb tömeget Alinda szerint. No, és természetesen ott is remekül helytállt. Mély gondolatok, jó humorral előadott történetek, minden, ami egy egyórás beszélgetéshez kell.
  Azt kell mondanom, hogy nem ismerek ma pozitívabb embert kis hazánkban Both Miklósnál!


  Zenei események

  Szerdán, a második napon a Narancsligetben belehallgattam a francia Le Skeleton Bandbe, mert többen dicsérték őket (a Quimby után játszottak a Nagyszínpadon). Én viszont hamar eluntam (3), inkább átstoppoltam Kisharsányba meghallgatni az írók és költők alkotta Rájátszás zenekart – ők az előző években valahogy mindig kimaradtak. Elképesztő tömeg fogadott a Teleki Kertben felállított színpadnál! „Szívemhez szorítom” c. új albumukat ígérte a műsorfüzet. Szokásomhoz híven előrefurakodtam a tömegben, hogy közelről lássam a színpadot. Számomra szinte minden dal új volt (kivéve az „Ezt is elviszem magammal”-t), a körülöttem állók viszont szinte mindent együtt fújtak a zenekarral. És nem csak a szövegek voltak jók, a zenéket is élveztem – és jól is muzsikáltak! (5) (Ezután a Kovács udvarházba mentem, hogy sokadszor táncolhassak a Romungro Gipsy Band vérpezsdítő muzsikájára, de erről már írtam korábban.)

  Külön kell írnom a Womboról. Ötödik éve elmaradhatatlan vendégeink, lassan barátaink ezek az őrült franciák! Elementáris erejű, nehezen besorolható muzsikájukkal mindennap elvarázsolják a közönséget. De ők is együtt élvezik velünk a fesztivált. A baritonszaxofonossal tavaly együtt stoppoltam. Csütörtök éjjel, amikor a Nagyszínpadhoz értem, a PASO játszott még néhány ráadást – a Womboból többen ott ugráltak a tömegben, az énekesnő már mint kedves ismerőst, puszival köszöntött, miközben 13 éves kölykök hada rajongta körbe, 15 éves lányok szelfiztek vele. A fent már említett pénteki koncertjükön a Kovács udvarházban 11-től fél 2-ig megállás nélkül muzsikáltak, és szinte mindenkit táncra perdítettek. A Narancsligetben a megnyitó előtt már hagyományosan ők fogadnak minket kb. félórás bemelegítő koncerttel. Itt említem meg, hogy számomra ez volt az eddigi legjobb megnyitó, több megható momentummal, melyek közül az volt a legmeghatóbb, amikor Cseh Tamás emlékére eljátszották a „Csönden vagyok”-ot, mi pedig velük énekeltük az előre kiosztott lapokról. Nekem folytak a könnyeim, de nem hiszem, hogy egyedül voltam… Ekkor végérvényesen a szívembe zártam ezt a nagyszerű csapatot!

  Csütörtökön egyébként az ukránokon kívül nem volt számottevő zenei élményem. Pénteken Villánykövesden előbb Miquéu Montanaro és a gyönyörű Éléonore Weill játszott duóban (Duó Lúm), finom, szép muzsikákat (5). Montanaro egyébként tavalyelőtt a Kovács udvarházban vezetett zenei műhelyt, idén ez is áttevődött Nagyharsányba – a Narancsligetben többször belehallgattam a próbáikba (Éléonore abban is részt vett), a zárókoncertjük sajnos nem fért most bele a programomba.
  Montanaroék után Lajkó Félix következett a villánykövesdi színpadon. Most jöttem c. lemezének bemutatóján örök társa, Brasnyó Antal brácsázott, új bőgőse Szabó Csobán Gergő (őt a Buda Folk Bandből ismerem). Három énekesnő is szerepelt: Csizmadia Anna, Palya Bea és Tintér Gabriella. Utóbbit most hallottam először, hihetetlen erejű hangja van, messze az ő éneklése tetszett a legjobban. Amikor a Concerto miatt el kellett indulnunk, vendégként Porteleki László is beszállt hegedülni. Félix egyébként hozta a mindig megbízható, magas színvonalat (5). Tudom, sokan unják, némelyek ki nem állhatják, én továbbra is szeretem a muzsikáját. Kár, hogy el kellett mennünk. Fényképek tanúsága szerint Poros még énekelt is, illetve a három lány együtt is énekelt a végén.
  (Ezen az estén volt még a Concerto után a kisharsányi Wombo koncert.)

  Szombat délután a Mokos teraszán (táncszínház után) gitáros szólókoncerteket hallgattam. Az elsőt, a Duke Bluebeard művésznevűt csak félig hallottam, elég gyengécske volt (2). Upor András bluesistát egyszer már hallottam Bp.-en, zárt térben igen hatásos volt a szenvedélyes gitározása és éneklése. A nyitó estén a nagyharsányi Árokparton a nyüzsgő tömegben sajnos elveszett, ott csak kicsit hallgattam bele. Itt a teraszon, csendes és szűk körű közönséggel már jobban hatott (4), de közel sem úgy, ahogyan zárt térben. Még jobban vártam András unokatestvérét, a gyönyörű hangú Barna Margitot. (Őt már kétszer is hallottam korábban.) Most sem okozott csalódást (5). Nagyrészt saját szerzeményeket énekel akusztikus gitárkíséretével, angolul. Amit viszont legjobban szeretek tőle, az három magyar népdal sajátos feldolgozása:
  https://www.youtube.com/watch?v=uozrWe2e9LE
  Este következett az ukránok zárókoncertje, amiről már írtam. Miután Both Mikivel kiértékeltük a remekül sikerült estét illetve 5 napot, lementem a focipályára, a záró este nyüzsgésébe. A Kiscsillag zárt, mint mindig, de nekem csak háttért jelentettek, mint többnyire…, inkább beszélgettem kedves ismerősökkel. Azt terveztem, hogy a hagyományt követve pirkadatig a Womboval mulatok a „Nappali kemping bár & afterliget”-ben (brrr). Aztán ott is inkább beszélgettem. Majd elfáradtam, és 4 előtt hazaindultam a szállásra. (Eddig mindig a focipályán sátraztunk, idén először a társaság néhány tagja kivett egy házat a Villány felé vezető utcán, mi többiek pedig annak az udvarán sátraztunk. Így több mint húszan voltunk együtt, bejött, hogy kicsit nyugisabb volt az éjszaka, de valamelyest hiányzott a Nagyszínpad körüli nyüzsgés.)

  Végül szólok még a kihagyott, de nagyon vágyott kedvencekről: Parno Graszt, Ferenczi György és a Rackajam, Besh O Drom, Soharóza. Legjobban a legutóbbit sajnálom – a többieket volt/van alkalmam elég sokszor hallani.


  Színház/tánc/cirkusz

  Idén viszonylag kevesebb színházat néztem, pedig az Ördögkatlan talán abban a legerősebb. A hagyományos színházat különben sem bírom, de az a Katlanban amúgy is kevés szokott lenni.
  A Parti Nagy Lajos által átírt Don Quijote a Mokos Pincészet színháztermében, a Nézőművészeti Kft. előadásában zajlott. A Mucsi-Scherer páros főszereplése miatt nagyon ígéretesnek tűnt. Lehet, hogy csak fáradt voltam, lehet, hogy még itt is túlzottan elfogyott a levegő a sok pluszban beengedett néző miatt, de folyamatosan küzdenem kellett a lecsukódó szemhéjaimmal… Viszont azt is tudom, hogy – ritka kivételtől eltekintve – lehetek bármilyen fáradt, amikor igazán nagy dolgok történnek, feszülten figyelek… Nem volt ugyan rossz, de ez most egy kicsit ripacskodásnak tűnt (4).
  Előző nap szerencsére láttam a Nézőművészeti Kft. másik előadását: Soha senkinek. Igen kényes témája a családon belüli gyermekmolesztálás. A kétszemélyes, igen feszes előadás után bő órán keresztül beszélgettünk a problémáról – akárcsak Scherer Péter korábbi darabjai után (A gyáva – drogos problematika; Vakság; Ady/Petőfi). Ki nem hagynám ezeket a beszélgetéseket, ezek a darabok így kerekek. Számomra ez az igazi színház, amely megérint, és én is bevonódok! (5)

  Kovács Gerzson Péter táncos-koreográfus volt idén a fesztivál egyik díszvendége (Both Miklós és Udvaros Dorottya mellett). Szerdán ő volt Alinda első beszélgetőtársa. Alinda kicsit elszúrta az indítást, kibeszélt olyan infót, amit KGP csak négyszemköztre szánt. Ettől végig kicsit tüskés maradt a beszélgetés. De így is sok érdekességet tudtunk meg sportoló indulásáról, a néptáncos múltról, a „folklórrendőrségről”, majd a kortárs táncra való áttéréséről. Látván a két előadását (Deja vu, Menetfény), az fogalmazódott meg a baráti körben, hogy mennyivel jobb lett volna a beszélgetés az előadások után. Engem mindkét ea. lebilincselt (5; 5), bár racionálisan keveset fogtam fel belőle. A barátok kifejezetten idegenkedtek. Volt szerencsém mindkét darab után beszélni a koreográfussal. Az első után azt mondta, hogy tanulunk valamennyit mindnyájan az iskolában a zenéről, a képzőművészetekről, az irodalomról, de a mozgásról semmit. Pedig annak is megvan a maga nyelvezete, amit tanulni kell. Csak miután elváltunk, jutott eszembe, hogy a kortárs táncdarabok után is érdemes lenne olyan beszélgetéseket csinálni, amilyeneket Schererék csinálnak. Amikor a második darab után találkoztunk, felvetettem neki az ötletet. azt mondta, a táncosok teljesen használhatatlanok egy ilyen előadás után, de a koreográfussal miért ne, ha van rá igény. Én biztos vagyok benne, hogy egy délutáni ea. után 20-30 ember szíves ott maradna. (Egy éjszakai után persze nem…) Remek francia példáról mesélt, egy tartomány régóta zajló iskolai programjáról, amely értő közönséget nevel ki a tánc számára. Amihez persze pénz kell, azaz kultúrapártoló politikusok.
  A négy táncos mindkét darabban óriásit nyújtott! 60 ill. 70 perces, állandóan pörgő koreográfiákat hibátlanul végigcsinálni önmagában is óriási teljesítmény! A magasabb fiú mozgása különösen tetszett. (Sajnos a neveket nem sikerült beazonosítanom.) Mindkét darabhoz remekek voltak a zenék is.

  Jó ideje van minden évben „újcirkusz”, ez a lányaimmal mindig közös családi program. Remek élményeink vannak a korábbi évekből. Az idei argentinok sem voltak rosszak, de meg sem közelítették a korábbiakat (4). (A legelső, francia Galapiat a legemlékezetesebb.) Manoamano volt az első páros neve, a táncosnőé pedig Muruya. Mindenki igyekszik bevonni a közönséget is. Érdekes véletlen volt, hogy Muruya 3 „áldozata” közül 2 a mi társaságunkból került ki…

  A már-már gumicsontot nem szeretném itt is rágni: az embertelen sorban állás, sőt már kint alvás a színházjegyekért a fesztivál leggyengébb pontja. Vannak ötleteim, amiket a szervezőknek meg is írtam. A problémát pontosan ismerik, és meg is akarják oldani. Ámen!


  A kiállításokra mindig kevesebb energiám maradt. Idén legalább a Narancsligetben megnéztem majdnem mindent. Pittmann Zsófi falvédőit a netről már ismertem, de jó volt őket élőben is látni (5). Déri Miklós roma értelmiségiekről készített páros portréi a sztereotípiák ellen küzdenek (5), ezek sem voltak már ismeretlenek. Varga-Járó Ilona maszkjai kevésbé fogtak meg (3). Annál inkább a „Saul fia” szereplőiről készült portrék (5).
  Both Miklós udvarában is remek fotókat lehetett látni, részben tőle, részben róla, továbbá Végh László Kárpátaljáról állított ki képeket (5).


  Idén igyekeztem kevésbé rohanósra venni a tempót, ebben a legfontosabb tényező az volt, hogy szerettem volna minél több időt tölteni az ukránokkal. Legnagyobb hiányérzetem amiatt van, hogy a gyönyörű Vylyan teraszra idén egyáltalán nem jutottam el. Így az irodalom, fájdalom, de teljesen kimaradt. Pedig főleg a szombati programra (Röhrig Géza, Kemény család, slam poetry) nagyon kíváncsi lettem volna. De nagyon jókat hallottam a belső elhárításról folytatott, három részes beszélgetéssorozatról is.
  Több éves szünet után újra voltak programok, főleg színházi előadások a másik nagyon szép helyszínen, a Szoborparkban is – sajnos ide sem jutottam el.

  Nagy pozitívum a programfüzetben a napi bontás.

  Legvégül szeretnék szólni a legfontosabbról, az emberi kapcsolatokról. Alinda a Both Mikivel folytatandó beszélgetés elején megkérdezte a közönséget, miért szeretünk az Ördögkatlanba járni. Sokféle válasz elhangzott, én azt mondtam, hogy a minőségi program minőségi közönséget vonz, itt mindenki sokkal nyitottabb, kedvesebb, segítőkészebb. (Csak utóbb teszem hozzá: mintha nem is ebben az országban lennénk…)
  Rengeteg kedves emberrel ismerkedtem már itt meg. Sokan visszajárók, örömmel üdvözöljük egymást. De van, akit csak látásból ismerek. A stoppolás számomra az egyik legjobb ismerkedési forma. (Idén egyetlenegyszer ültem fel a katlanbuszra…) De bárhol nagyon könnyű szóba elegyedni, ha kölcsönös a rokonszenv. Legtöbbekkel azonnal, a sokkal fiatalabbakkal némi biztatás után könnyen megy a tegeződés is.
  Elmesélem a legszebb idei történetemet: Említettem, hogy a Concerto alatt már folyamatosan villámlott. (Napközben többektől hallottam, hogy a meteorológia éjjelre nagy vihart jósol.) A Concerto után a Wombóra táncoltam a Kovács udvarházban többekkel. (Itt még szívesen nyitnék egy alfejezetet, de visszafogom magam…) Fél 2-kor véget ért a móka, mentem a büfé felé, amikor megláttam a gyönyörű A.-t, akit két éve, Both Miki workshopján ismertem meg. Örömmel üdvözöltük egymást. Barátnőjével, a nagyon kedves és szintén bájos I.-vel volt. Pillanatok alatt nagyon mély beszélgetésbe merültünk. Már a Wombo alatt esett pár szem eső, ekkorra pedig egyre hűvösebb szél kezdett fújni. Amikor ¾ 4 körül elhatároztam, hogy elindulok a bicikliúton Nagyharsányba, elég nyilvánvalóvá vált, hogy hamarosan kitör az égi háború. Nem vagyok ijedős, pár hete a Bükkben is alsónadrágig eláztam túrázás közben. I. azonban, akit bő két órája ismertem, és az asztalnál ülve olykor már le-leragadt a szeme, I. tehát azt mondta, nem engedi, hogy gyalog menjek ebben az időben, ő hazavisz autóval. Kicsit ellenkeztem, hogy biztosan nem fog-e elaludni, meg ugye, ivott is. Egy ideje már nem ivott, nem lesz semmi baj, mondta, és A. is elkíséri, aki segít ébren maradnia. Beleegyeztem hát. Elmentünk a szállásukra az autóért, 4 után kicsivel otthon is voltam. A vihar pedig igen hamar kitört, órákig zuhogott.
  Soha nem felejtem el azt az aggódó kedvességet és áldozatkészséget, I.!!!

  Budapest, 2016. aug. 18-20.

  Bárdos Zoltán
Név

1%,4,2008,1,2009,1,2010,58,2011,216,2012,370,2013,429,2014,534,2015,468,2016,370,2017,291,2018,244,2019,305,2020,10,3 a címlap,12,30y,19,5. vonósnégyes,1,7 nap,1,a beremendi lakodalom,3,a csemegepultos naplója,8,a faun labirintusa,1,a freskófalu legendája,1,a gát,6,a halottember,3,a helység kalapácsa,4,a hős,1,a katlan,2,a kézmosás fontosságáról,1,a kisharsányi vőlegény,6,a la carte kórus,3,a lélek mélységei,1,a mádia ördögei,1,a mi osztályunk,5,a nagyharsányi menyasszony,6,a nagyharsányi óvoda programjai,1,a napisten unokája és a tengeri sárkány lánya,1,a pandamedvék története,1,a repülés története,1,a shakespeare-szakszervezet,1,a show folytatódik,1,a soha vissza nem térő,1,a székely menyecske meg az ördög,1,a te országod,2,a vágy villamosa,1,a very comeadic evening,2,a világ bölcse,1,a zuhanás sokkja,1,a zsidó,1,abdeljalil kodssi,1,ábel stella,1,ablonczy balázs,1,action hero,1,ad libitum,1,ádám almái,1,adorjás,9,ady/petőfi,4,áfra jános,1,agócs gergely,1,agócs írisz,1,ágoston béla,2,ágoston gáspár,1,ahogy esik úgy puffan,2,ahogy te rá,1,ajánló,44,ákli krisztián,1,aladár egyedül van,1,alagsor,1,alföldi róbert,1,alice kapka,1,alkotótábor,1,alma,3,álmok,1,ama,1,amalia pereira,1,amargant színházi műhely,1,american corner,3,amnesty international,3,ananas parano,1,andfriends,3,andrás lászló,1,andrejszki judit,1,andy vazul,1,anima sound system,1,annak is kell,1,antigoné,1,anyám tyúkja,1,apacuka,1,apáink kalapja,1,apnoe,2,appart egyesület,1,apporto,1,apró kis hazugságok,1,apró paták,1,apró-impro,1,aradi kamaraszínház,2,aralica,2,aralica borkert programjai,1,aralica ibero hacienda,10,aralica kert,1,aranyakkord,1,archívum,3,arcofon duó,1,arcofon trió,1,árnyékban élők,1,artner sisso,4,artus,1,asaran earth trio,2,ascher,2,ascher oszkár színház,1,aszpik,2,átlátszó víz legyen,3,atm,1,átrium galéria,1,aura musicale,1,aura segítőkutya alapítvány,1,az anyósom,1,az élet álom,1,az én világom a mi világunk,1,az étkezés ártalmasságáról,2,az időnk rövid története,1,az isten és a részegek,2,az öngyilkos,1,az ördög hárfái,1,az ördögszántotta hegy,1,az úrinő,1,azt meséld el pista,2,bábok,1,babra,2,babucs kriszta,1,babylon,1,bácska bakos búsulók,1,bagi flóra,1,bagi zsolt,1,baki dániel,1,bakonyi alexa,1,baksa-soós attila,3,baksa-soós jános,1,bal józsef,1,balanescu,10,balanyi szilárd,1,balassa éva,1,balaton,1,balázs barnabás,1,balga gabriella,1,ballabox,1,balogh balázs,1,balogh kálmán,1,balogh tünde,1,balogh viktória,1,band on da moon,2,bandart,2,bangó margit,2,bánki berta,1,bánki gergely,2,banyamesék,1,bányavakság,2,barabás lőrinc quartet,1,baraka,1,barangolások,1,baráti kristóf,1,barcsai bálint,1,bárdos zoltán,1,bárka,28,barna margit,1,barna zsombor,1,baross imre artistaképző,1,bartha kata,1,bartók,2,bartók béla zeneművészeti szakközépiskola kamarazenekara,1,básits branka,1,bata istván,1,beatbox műhely,1,beck zoli,26,becker nóra,1,beethoven ix szimfónia,5,behumi dóri,1,bekvart,3,bélaműhely,1,belső elhárítás,1,benedek miklós,2,benin international musical,1,benke grátzy,1,benke pál,1,benke paulina,1,benkó bence,5,berán gábor,1,bérczes,87,bérczes tibor,9,berecz andrás,7,berecz istván,2,berecz mihály,1,bereczki csilla,1,beregszászi illyés gyula magyar nemzeti színház,2,beremend,9,beremendi cementgyár,1,beremendi kovácsműhely,4,bereményi géza,1,berki tamás,1,bérletek,8,besence open,3,besh o drom,10,beszélgetés,5,beszélgetés 2016,9,beszélgetés 2017,11,beszélgetések a katlanban,1,beszélgetések az életvégről,1,bethlen téri színház,1,betwixt,2,bezzegakurvabeckek,3,bicikli,3,bike maffia,1,bíró eszter,1,black bartók,1,blum pince,1,bob és bobek,2,boban markovic orkestar,2,bóbita bábszínház,12,bocsárdi lászló,1,bodó viktor,1,bodobács műhely,1,bodor tibor teskó,1,bodyssey,1,boebeck,2,bogdán árpád,1,bogdán lászló,1,bognár szilvia,3,bohemian betyars,1,bohóc brigád,2,bohóctámadás,2,bóka bence,1,boldog új élet,1,bongobong,1,bóra áron,1,borbély alexandra,1,borbély mihály,1,borbély műhely3,2,borbély szilárd,1,bordás róbert,1,bornai szilveszter,1,borsörmester,1,both miklós,16,both miklós udvara,6,both miklós ukrán udvara,4,bozsik yvette,2,bő szekund,1,böjte józsef,1,böröcz andrás,4,börtönrádió,11,bősze ádám,1,brasnyó,1,brickner szabolcs,1,bringával a katlanba,1,brother kawa,3,búcsúkoncert,7,buda folk band,1,budapest bár,14,budapest klezmer band,1,budapest pride,1,budapesti józsefvárosi zeneiskola,1,budzillus,3,bujdosó,2,bujdosó trió,5,bujtor balázs,2,bukta imre,7,busz-színház,9,bűbájos lakat,1,büdös vornyik,1,büszke uv-zöld nünüke,1,cabaret medrano,2,cactus truck,1,cafes and citizenry project,2,caligula,2,calle del mundo,1,caminus,36,caminus 2016,41,caminus 2017,30,caminus 2018,35,carmen cangiano,1,carmen sita,3,carpedignem,1,castel felice vizsga,1,catsandox,2,cedar knoll,1,chameleon days trio,2,chillpince,2,chris potter,1,christalena hughmanick,1,cifra műhely,20,cifra szoba mérából,1,cifra udvar,10,cifra udvar programjai,1,cigány ízek kavalkádja,1,cimbaliband,2,cimbora mesejátszóház,1,címlap,179,circus,1,circus marcel,1,cirkusz,1,cirkusz 2015,2,cirkusz 2017,1,cirque du platzak,6,classical,1,claudia kraus,1,cók-mók bábszínház,1,compagnie les apostrophés,5,concerto,6,conclusion,1,control studio,1,cosí fan tutte,1,cote de l'ile,1,crossing,1,cuhorka emese,1,czitrom ádám,5,csah tamás,1,családi,12,családi 2016,25,családi 2017,16,családi 2018,16,családi programok 2014,32,családi programok 2015,24,családi programok a katlanban,1,csalló roland,1,csángálló,4,csángóblúz,1,csányi jános,1,cseh andris,14,cseh antal,7,cseh tamás,17,cseh tamás archívum,1,csemer bogi,1,csémy balázs,1,csere-bere placc,1,cseri hanna,5,cserihannák,5,cserna antal,1,csernik árpád,1,csevej,2,csibészműhely,1,csigaház,2,csík zenekar,3,csikász ágnes,1,csikós attila,1,csíkszerda,1,csiky,3,csillagszálló,1,csiribiri,1,csobánka zsuzsa,2,csodalépés,1,csokigolyó koncert,1,csonka ibolya,1,csontbrigád,1,csuja imre,2,csurgói gimnázium,5,csütörtököt mondok,2,d.o.g.,1,dancelab,1,dancing graffiti,1,dánielfy gergő és az utazók,1,danubia,7,dargay attila,1,dargó szilvia,1,darjeeling,1,daruka mihály,1,darvas benedek,1,darvas kristóf,3,darvas krisztián,1,darvasi lászló,3,debreceni csokonai színház,2,deer fellaz,3,dekk,2,dés andrás,4,dés andrás quartet,2,dés lászló,1,deutsch,2,dévai balázs,1,dezső kata,1,diabolus in musica,1,didier delannoy,2,dil mastana,1,dinyés dániel,45,dinyés soma,1,dip trio,2,díszelőadás,1,díszvendég,3,díszvendég 2014,15,díszvendég 2017,10,díszvendégek címlapra 2019,3,dj zöld,1,dlrm,2,doggos,1,dohány,1,dohnányi zenekar,6,dolce,8,dollár papa gyermekei,2,don giovanni,1,don quijote,4,döme,1,dömötör andrás,2,dömötör tamás,3,dörnyei szabi,2,dr dermot,1,dragomán,1,dragovácz ágnes,1,dráva TSE,1,dresch,11,dresch quartet,1,drog-stop,1,duke bluebeard,1,dumaszínház,2,east balkán,3,ebéd,4,ecohunt,1,ed is off,1,ed is on,2,édes piroska,1,ef zámbó,2,effe label,1,effects,1,effectum,1,egészségnap,1,egressy zoltán,2,egri bálint,2,egri vár,2,egy kiss erzsi zene,3,egy őrült naplója,1,egy pohár vörös vérré válik,1,egyasszony,1,egyedi péter,4,egymás bábelében,1,egypercé,2,együttműködésben,1,eklektrio,1,elek ányos,12,élmény kommandó,1,élményfestés,1,élő könyvtár,2,élő márton,1,első kétszáz évem,1,ember sári,1,ember tenyerében,1,encuentros énekegyüttes,1,énekvarázs,2,english,202,english summaries 2014,22,english summaries 2015,50,english summaries 2016,25,english summaries 2018,1,enyedi ildikó,1,epres attila,2,érdi tamás,1,erdős attila,1,erdős virág,6,eric satie,2,ernelláék farkaséknál,1,erőss harmonik band,2,értékmegőrző,3,escargo hajója,2,esélykikötő,30,esélykikötő 2012,1,esélykikötő 2013,29,esélykikötő 2014,16,esélykikötő 2015,26,esélykikötő 2016,2,esterházy,8,eszme,1,eszter-lánc mesezenekar,1,esztrád,4,ethnofil,1,etno liget,1,etnoé,1,eurakvilo,1,európa kiadó,5,evritingsz láj,1,eztrád,1,faág baráti kör,1,fabatka,1,fábián péter,4,fabók mancsi bábszínháza,2,fahidi éva,2,fajkusz attila,1,fajkusz banda,4,fajok eredete,1,falusi mariann,1,faluturisták,16,fándly csaba,2,fanfara complexa,6,faragó béla,4,fassang lászló,1,fata dani,1,fedeles tamás,1,feedback,1,fehér andrás,1,fehér balázs benő,1,fejesztés alatt q,1,fejlesztés alatt q,8,fekete ádám,1,fekete ernő,4,fekete leves,1,feldmár intézet,1,felhangolva,1,felhőfi-kiss lászló,2,fellépők betűrendben,1,felnőttek szabadságon,2,felső tízezer,1,felszabadulószoba,1,fenyvesi gábor,1,fenyvesi józsef,1,ferenczi györgy,11,feriantes,1,fesztbaum béla,1,ficza istván,2,fillár istván,1,film,6,film 2014,10,film 2015,14,film a katlanban,1,fine arts,1,firkin,2,fitwalk,1,fláre beás banda,2,flashmob,1,foci,2,fodor bernadett,2,fodor tamás,6,fodrásznő,2,fogathajtó verseny,4,fogd a kezem,3,fokos zenekar,1,fondor és szerelem,1,forgách andrás,1,forte társulat,22,fórum,2,fölnevelő édesanyánk,1,fpt,1,fran palermo,2,fredifr3d,4,frenk,3,frida kahlo,1,friedenthal zoltán,1,frim fram,1,frontátvonulás,1,furák péter,2,fut a színház,1,futás,1,futó balázs,1,futrinka,1,független színház,7,fülöp bence,1,fürdőavatás,1,füzér katalin,1,g szabó hunor,1,g&g duó,3,gábor géza,3,gál tamás,1,galapiat,12,galaxisok,3,garaczi,2,garamvári gábor,1,garázsbanda,1,gasztroördög,1,gayer mátyás,1,géczi zoltán,1,gémes antos,2,general information,1,generation impasse,3,georgita máté dezső,1,gera anita,2,gera gábor,1,gergye,4,gerlits réka,1,gerlóczy márton,1,geröly quartet,1,geröly tamás,3,gézakékazég,1,ghymes,1,gilbert edit,5,gilvánfai zenebona,1,gingalló pécsi meseműhely,1,giulia este otthon marad,2,gnawa,2,góbé,1,goldenfeszt,1,gólem színház,1,gombaudvar,1,gombos péter,1,gondnok,1,göttinger pál,51,gőz istván,1,gran kino,1,grecsó,7,grecsó krisztián,4,grecsó zoltán,1,greenpeace,1,greenway,1,gregus lászló,1,grencsó istván,6,grencsó kollektíva,2,grisnik petra,20,grizzly vibrations,2,grund,1,grund színház,1,gryllus,1,gryllus dorka,1,gryllus samu,3,gubanc,2,guelmino sándor,1,gulyás gábor,1,günsberger ákos,1,gyalog a katlanba,6,gyalogösvény,1,gyáni gábor,1,gyárlátogatás,1,gyarmati fanni naplója,1,gyáva,1,gyémánt bálint,5,gyenge lajos,1,gyerekkuckó,3,gyerekmegőrző,1,gyermekképet a gyerekeknek,1,gyetvai júlia,1,gyetvai zoltán,3,gyöngyös műhely,1,gyöngyszemek a múltból,1,győri noémi,3,győri vaskakas bábszínház,2,ha most látnál tamás,2,hagit yakira,6,hagyományok háza,14,hahagáj,1,hajdu szabolcs,4,hajduk károly,1,hajnóczy,1,hajós andrás,1,hajós erika,1,hakumba,1,halálorgazmus,1,halálos temetés,1,halálratáncoltatott leány,1,halas dóra,6,halastó,3,halász dániel,1,halász judit,4,halász péter,1,hallgatni akartam,1,halmy györgy,1,halottember,1,hamlet,2,hámori gabriella,1,hámori máté,1,hangember,1,hangfürdő,3,hangszerbemutató,1,haraszti pince,2,haraszti rezidens band,2,haraszti sound system,1,harcsa veronika,4,harkány,1,harmadik figyelmeztetés,2,harmath olívia,1,hárságyi pince,2,harsányi attila,1,harsányi bence,2,háry,3,határvonal,1,hatok,5,haumann péter,3,havasréti józsef,1,háy,36,háy come beck,3,hazaviszlek,1,hegedűs d géza,4,hegymegi máté,1,helecz dániel,1,helené,1,helló náci,1,helység kalapácsa,1,helyszínek,1,helyszínek listája,1,helytörténeti gyűjtemény,1,henics tamás,2,hepp trupp,2,herczeg tamás,1,herczku ágnes,1,hermann ildi,1,herminamező,1,hernádi judit,1,hervadó virágok,1,hétágfa játszóház,2,heted7,1,hétpróba,1,hiperkarma,1,hírek,324,hírlevél,1,hírlevél játék,4,hofecker mátyás,2,hofecker-molnár-baksa trió,1,hoffer károly,1,hold színpad programjai,1,holdsukár,1,holland,5,holnemvoltfa,2,honvágy,1,hoppart,1,horvát napok,1,horváth csaba,20,horváth istván,5,horváth jános antal,1,horváth kristóf színész bob,3,horváth nóra,1,horváth viktor,2,hozott lélek,1,hősök temetője,1,hrabal,6,hrabal könyve,1,hrabal összes,2,hrabal-galaxis,2,hrabal-vurstli,13,hrabal100,9,hrutka róbert,2,hullám,1,hullám és gumikötél,1,humble grumble duo,1,hungarian studio orchestra,9,hunyadkürti györgy,5,huzella péter,1,hübrisz-szatyor,1,hűség,1,i erzsébet,1,idegen,2,időbontás,1,időjárás,2,ifj vidnyánszky attila,3,ifj zsuráfszki zoltán,1,igazgyöngy,2,igrice citeraegyüttes,5,így tedd rá,1,íjászat,3,improvokál,5,imre zoltán program,1,indit,2,instant opera workshop,3,interaktív népmesei egyóra,1,interjú,61,introduction,1,intu,2,intuíció trió,2,irie maffia,1,iroda,1,irodalom,8,irodalom 2014,15,irodalom 2015,10,irodalom 2016,12,irodalom 2017,13,irodalom 2018,5,irodalom a katlanban,1,irtás,2,istállómozi,2,isten hozott,15,istentelen ifjúság,1,istvánffy kamarakórus,1,iva bittova,3,ivánovics bea,3,iványi emese,1,ivyz,4,izer janka,1,jam,1,jancsovics máté,2,jankovics anna,1,jankovics péter,2,jankovits lászló,1,jarjabka ákos,1,járó zsuzsa,2,jasper stadhouders,1,játék,1,jaune toujours,1,jazz,1,jazz appreciation month,1,jazz játszótér,1,jazz world folk music,1,jegyek,17,jegyirodák,2,jel,1,jel színház,1,jelena radan,1,jelenben,2,jelenkor,13,jelentkezőknek,3,jeles andrás,1,jenei szilveszter,1,jeszenszky józsef,1,jobbágy kata,1,jóéjt szomszéd,3,jon e marquette,1,joós andrea,1,joós tamás,4,jordán adél,4,jordán tamás,2,jövoltköszönömkérekmég,1,jövőtánc,2,juhász gábor,2,juhász ráka,1,juhász tomi,1,juhos,1,julia bronckhorst,1,jummodaddy,1,junkie jack flash,5,k2 színház,35,kacagó gerle,2,kacsó hanga,1,kády galéria,4,kaf,2,kakasy dóra,1,kákics,6,kákonyi árpád,1,kaktus,2,kaláka,2,kale lulugyi,2,kálid rtúr,1,kalotaszeg,1,kamarás iván,1,kaméleonlány,1,kanizsa csillagai,2,kapcsolat,1,kaposvári csiky gergely színház,24,kaposvári egyetem,8,karácsonyi akció,3,kárász eszter,1,karaván,4,karavan familia,2,karc,2,kardos dániel,1,kardos róbert,1,karnevál,2,karosi júlia,1,kárpáti dódi,1,kárpáti pál,1,kárpáti péter,2,karsai györgy,1,karszalag,3,kaszás attila,3,kátai zoltán,2,katarzis,1,katlan-kupa,1,katlanblog,34,katlanblog 2010,10,katlanblog 2011,44,katlanblog 2012,65,katlanblog 2013,70,katlanblog 2014,55,katlanblog 2015,6,katlanbusz,6,katlanfutás,21,katlanjóga,4,katlansztorik,13,katona,36,katona dóri julis,1,katona lászló,14,katona mozi,8,káva kulturális műhely,6,kecsek,1,kecskeméti gábor,1,keddek,1,kele kristóf,1,keleti élménytár,1,kellár f jános immánuel,1,kemény istván,4,kemény lili,2,kemény zsófi,2,képek,461,képhang-hangkép,1,kerek istván,2,kerekasztal,1,kerekes band,1,kerényi róbert,2,kerényi zsolt,1,kereplő,1,keresztben jégeső,1,keresztény tamás,1,keresztes tamás,1,kereszthuzat,1,keresztury tibor,4,keresztül európán,1,kéri kitty,1,kermiz,2,kerpely adél,1,keserű imre,1,keszég lászló,1,keszthelyi réka,1,kétely,2,kezdhetek folytatódni,3,kézműves kuckó,2,kézműves műhely gyerekeknek,1,kézművesek,1,kiállítás,8,kiállítás 2014,24,kiállítás 2015,12,kiállítás 2016,16,kiállítás 2017,14,kiállítás 2018,9,kiállítások a katlanban,1,kicsi nyuszi hopp hopp,2,kill the dandies,1,kimi,2,kincses gyula,2,king automatic,2,királyok és keresztek,2,kirschner péter,1,kis kikericsek,1,kisantal tamás,1,kiscsillag,20,kísérleti adás,1,kisesti,2,kisharsány,3,kisharsány-túra,1,kisjakabfalva,1,kiskovács attila,3,kisördögtánc,4,kiss diána magdolna,1,kiss eszter,1,kiss mónika,34,kiss pisti,5,kiss tibor,16,kiss tibor noé,1,kistehén,7,kisteleki dóra,1,kisvegyes,19,kleb attila,1,knotik ildikó,1,koccintás,1,kocsmai verekedés,2,kohlhaas,1,kokas éva,3,kollár-klemencz lászló,11,kolompos,1,kolonits klára,30,koltai róbert,1,koncert,82,koncert 2014,83,koncert 2015,83,koncert 2016,71,koncert 2017,79,koncert 2018,90,koncertek a katlanban,1,koncz zsuzsa,2,konrád györgy,1,korniss péter,3,korpás éva,2,kórusok éjszakája,1,kovács éva,1,kovács gábor,1,kovács gabriella,1,kovács gerzson péter,8,kovács henrietta,1,kovács kristóf,1,kovács krisztián,9,kovács marianna,1,kovács udvarház,9,kovács zsolt,2,köles ferenc,12,körforgás,1,kőrizs imre,2,környezettudatos katlanozás,1,kőrösi zoltán,1,kővári eszter sára,3,kövek a zsebben,1,kövér andrás kövi,2,köves slomó,1,közelítés egyesület,1,közérdekű,9,közlekedés,11,közöspont,2,kpek,1,krámer györgy,1,krasznahorkai,3,kripli mari,1,kristán attila,1,krisztik csaba,1,kritika,1,kritikai szalon,4,kruppa kvartett,2,kubalibre,10,kucok,1,kucserka zsófia,2,kulka jános,1,kultúr találka,2,kupé,4,kutya,1,kutyaharapás,1,különbéke,1,la belle epoque,1,la tresca,3,lábam termett a táncra,1,lackfi jános,1,laczkó péter vándorfényképész,2,lajkó félix,20,lakótársat keresünk,1,lampion,1,láng annamária,1,lantos zoltán,1,lass bea,1,lászló boldizsár,3,lászló lili,1,lászló zsolt,1,láthatatlan állomás,6,látogatói ászf,1,látókép ensemble,1,lázár domokos,1,lázár kati,1,lázár tesók,1,lazippo,1,le skeleton band,3,leenane szépe,1,legát,1,legesleges,1,legyünk a föld barátai,1,lékkör,2,lékó tamás,1,lélektér,1,lénárd kata,1,lengyel brigi,1,lenthár balázs,5,leonard cohen,4,leonce és léna,1,les garcons trottoirs,1,les touffes krétiennes,3,leszámolás velem,1,lévay adina,1,lift szakkollégium,1,light in babylon,2,like a rolling stone,2,liliom,1,literature,1,little g weevil,1,location,1,lóhair-e,1,london,1,los orangutanes,1,lou reed,1,lovasi,16,love and money,2,love band,9,loveshake,1,lőrinc katalin,6,lőrincz katalin,1,lőrincz sándor,1,lőrinszky attila,5,ludmány dénes,1,luigi fusani,1,lukács miklós,1,maár gyula,2,mácsai,5,macskafogó,1,macskák esernyővel,4,madár a víz alatt,1,madaras gergely,2,made in pécs díj,1,magdalena mandura,1,magvető,1,magyar alipecia areata közösség,1,magyar képzőművészeti egyetem,1,magyar narancs,2,magyar színház,1,majdnem 20,7,major judit,1,makranczi zalán,1,malatinszky borudvar,2,malter filmfesztivál,2,manhattan short,1,manic freak,2,manna produkció,4,manoamano,3,manoya,3,marco bell,1,marco pasinetti,1,márföldi dóri,1,marí és max,1,marie,1,márjánovics diána,1,markó éva,1,markó róbert,1,márkos albert,3,márkuszínház,3,márta istván,2,martinkovics máté,1,marton lászló,1,másik jános,3,másik magyarország,3,maszk egyesület,1,maszmók afrikában,1,máté gábor,9,máthé zsolt,3,matrica,2,matt b,2,matta lóránt,4,máv,1,mediawave,57,megnyitó,6,megyeri andris,1,meggyeskert,2,méhes károly,1,méhkasaula,1,mellettünk,2,melodisztik,2,mélyrepülés,1,menedék,2,menetfény,2,menta'liget,2,mentes júlia,1,mentés másként,1,menzel,4,menyhárt jenő,1,mennyekbe vágtató prolibusz,5,mese a tűzpiros virágról,1,mesekotyvasztó,3,meseladik,1,messaoudi emina,1,mészáros máté,2,mészáros sára,9,meszecsinka,2,mezítlábas menza,1,mezítlábas zenészek,1,micsoda dániel,1,middlemist red,1,míg fekszem kiterítve,3,mika jovancic,3,mikó csaba,1,milea,3,mindenki,1,mindenki legyen kufli,1,miskin herceg,1,mission delirium,1,mitch&mitch,4,mizsei zoltán,2,mkb társulat,1,mmamt,1,mobiltöltő,1,modern art orchestra,1,mogyoró kornél,1,mohácsi jános,1,mohácsi norbert,1,mokos pince,2,moldvai kiss andrea,2,moldvai lászló,1,molnár gusztáv,5,molnár gyuri,1,molnár krisztina rita,1,molnár levente,2,molyolda,1,momentán társulat,14,mondasz tesséket,1,mondjad atikám,1,mongooz and the magnet,2,montanaro,5,móricz zsigmond színház,2,most fesztivál,1,mozart,4,mozart-kommandó,4,mr irish bastard,1,mu színház,1,mucsi,4,mucsi zoltán,37,muhi zsófi,1,mulandó,2,mulatság,25,mulatság-beugró,1,murál morál mező,1,murányi tünde,1,muriel,2,muruya,2,muzsik és volkova,4,muzsikás,2,müller péter sziámi,5,műsorfüzet,10,müszi,1,művészetek völgye,4,művészeti tábor,2,művészi hordók,4,nagy ádám,1,nagy dániel viktor,2,nagy dénes,3,nagy józsef,7,nagy mariann,1,nagy petra,1,nagy viktória éva,1,nagy zsolt,1,nagykanizsai gólyalábasok,6,nagypál gábor,3,nagyvárosok máriája,2,nappali,3,narancsrevü,2,narancsterápia,1,náray erika,1,natasa pavlovskaya,1,nechl nóra,1,négy utolsó ének,1,négybé,1,nehéz,4,neil young sétány,1,nekem budapest,1,nem tudni hogyan,1,nemcsaksanya,1,nemes gábor kölyök,4,nemes nagy ágnes művészeti szakgimnázium,1,nemes péter,1,nemes takách kata,2,nemes-horváth orsolya,1,németh juci,1,németh kriszta,2,németh levente,3,nemzeti filharmónia énekkara,1,nemzeti filharmonikusok,1,nemzeti színház,7,nemzeti táncszínház,1,neofolk,1,népmesei egyóra,1,néptánc,1,nézőművészeti kft,17,nikola faller,1,nikolas field,1,nincs ártatlan kép,1,nincs számukra hely,1,nincstelenek,1,notice to applicants,1,novák csaba,1,novák erik,11,novák eszter,1,novák jános,2,novecento,1,nublao,1,nyári oszkár,1,nyári szilvia,1,nyáry krisztián,1,nyitrai lászló,2,nyugat,2,oberon társulat,1,offenbach,1,oláh ibolya,2,olasz istván,1,olasz&magyar zenei műhely,1,olivero sukh mahal,1,ollé erik,1,olvasóliget,4,omerta,1,ónodi eszter,1,opera,3,operabeavató,4,operakalauz,15,óperentzia,1,opsa deheli,1,orbán borbála,1,orfeum,1,orgia,2,orgona,2,óriás,1,orlai,21,ormánság zöldút,1,orosz ákos,1,orosz dénes,1,oroszlán anikó,1,orvos,1,osonó színházműhely,1,osvárt andrea,1,oszkár telekocsi,1,osztálytársak voltunk,2,osztroluczky sarolta,1,ökrös csaba,2,önkéntesek,3,ördög bor,1,ördög tamás,2,ördögi vylyan-konyha,1,ördögkatlan házaspár,2,ördögkatlan nemzeti kórus,1,ördöglegenda,1,ördögök vizsga,2,ördögtánc,7,ördögtaxi,1,ördögtúra,3,ördöngősök,1,örkény mozi,4,örkény színház,17,örkény-vurstli,5,öröm a zene,1,ősi pince,1,őszirózsa nyugdíjas klub,1,összes helyszín programja,1,ötvös andrás,10,őze áron,4,p müller péter,6,p. müller péter,1,paál istván,1,paczolay béla,1,pácser lászló,1,pagony,2,pál andrás,14,pál család,1,pál istván szalonna,2,palacskó józsef,1,pálfi ervin,1,palimo story,3,pallagi melitta,1,pálmai anna,2,pálné kovács ilona,1,pálúr jános,1,palya bea,6,pályázat,6,panchan,3,pandzarisz dina,1,paniks,2,paniks duo,1,pannon filharmonikusok,2,pannon tükör,2,pannon tv,2,pannonia allstars ska orchestra,4,panuki krisztián,1,papaver cousins,1,papp zsófia,1,parasztopera,2,parno graszt,4,parti nagy lajos,9,parti nóra,5,passport control,14,pásztorhóra,1,pazsó,1,pécsi bölcsész udvar,26,pécsi bölcsész udvar 2016,29,pécsi faág baráti kör,1,pécsi harmadik színház,1,pécsi ikonok,1,pécsi légitársaság,1,pécsi nemzeti színház,1,peer krisztián,1,pelsőczy réka,4,penguin souns system,1,pénzügyi beszámoló,1,periszkóp rádió,1,persona non grata,1,pesti magyar színház,2,pesti magyar színiakadémia,18,péterfy bori,10,péterfy-novák éva,1,pethő gergő,1,petőcz andrás,1,petri györgy,2,pettendi szabó péter,2,petz annamari,1,philipp györgy,4,pianínó,1,pimplin,1,pinczehelyi sándor,1,pink mojos and the fuckfaces,1,pintér béla,14,pion istván,2,pirisi lászló,3,piros kakaó,1,pittman marci,1,pittman zsófi,2,pixelplants,1,pizsamátor,1,platon karataev,2,play sátor,1,podhorszky gábor,6,poklade,1,polgár panzió,2,póló,3,pólógyár,2,polonyi artemisz,3,porteleki áron,3,pöszemaszu,1,praktikum,12,praktikus,1,presser gábor,1,pressphoto,18,presszó tangó libidó,2,pribojszki mátyás,1,privát történetek,1,privlaka,1,professores,1,program,87,programelőzetes,1,programfüzetek haladóknak,1,programok a beremendi kovácsműhelyben,1,programok a beremendi színházteremben,1,programok a cifra teraszon,1,programok a focipályán,2,programok a kisharsányi focipályán,1,programok a kisharsányi nagyszínpadon,1,programok a kisharsányi templomban,1,programok a kisharsányi templomkertben,1,programok a kisharsányi torneteremben,1,programok a kovács udvarházban,1,programok a nagyharsányi faluközpontban,2,programok a nagyharsányi iskolában,1,programok a nagyharsányi templomban,1,programok a nagyharsányi tornateremben,1,programok a nagyszínapdon,1,programok a narancsligetben,1,programok a palkonyai faluközpontban,1,programok a palkonyai templomban,1,programok a pincesori kisszínpadon,1,programok a sauska pincészetnél,1,programok a szoborparkban,2,programok a teleki kertben,1,programok a teleki ligetben,1,programok a villánykövesdi faluházban,1,programok a villánykövesdi pincesoron,1,programok a vylyanon,1,programok az árokpart bárban,1,programok az esélykikötőben,1,programok az óvodaudvaron,1,programok beremenden,2,programok egy térképen,1,programok kisharsányban,2,programok nagyharsányban,2,programok palkonyán,1,programok villánykövesden,2,prókai ágnes,1,psyché,2,psycho mutants,12,psziesztaband,1,pte művészeti kar,2,puchner birtok,1,punnany massif,5,puskás péter,3,puszi,3,quimby,25,rába roland,2,rackajam,6,rácz livi,1,radák jános,1,radnóti ifjúsági műhey,2,ráduly misi,1,rainer-micsinyei nóra,1,rájátszás,6,ránki dezső,2,ratkóczi huba,1,rátóti zoltán,6,reart,1,reggeli,1,régi címlap,1,régimódi bohóctréfák,1,regős mátyás,1,reichart edina,1,reisz gábor,5,reménytelenek csoport,2,renaichance,4,rene trossmann,1,reneszánsz konyha,2,rengeteg,1,renyagyár,1,requiem,7,részegek,1,retextil,1,rétfalvi tamás,2,réti adrienn,4,retro pc,1,révai sára,4,reverze,1,rézanyalokat a katlanba,3,rezes judit,1,richard strauss,1,ricsárdgír,1,riegel cajon,1,riote,1,ripoff raskolnikov,1,ritka zenekar,2,rivaldafény,1,roberto zucco,1,rock-lit-era,5,rohmann ditta,1,rokka csoport,1,rokokó rosé,12,rólunk írták,368,roma csillagok,3,roma hősök workshop,4,roma hungaricum,2,romano drom,1,romengo,2,romungro,12,roszik hella,3,rossz versek,1,rozgonyi gergely,1,rozs tamás,13,rögvest,2,röhrig géza,3,rubi anna,1,rubik ernő zoltán,1,ruska & mica,1,rusznyák gábor,1,rutkai bori,13,saját produkciók,11,sajtó,9,sajtófotó,4,sajtófotó 2019,17,sajtótájékoztató,20,sakk,1,sam redbreast wilson,1,sándor józsef,1,sansz filmklub,12,sansz játszótér,1,sansz matiné,4,santa diver,3,santai,1,sárik péter,2,sarkadi kiss jános,1,sárkány sanyika,2,sárközy zoltán,6,sárosdi lilla,2,satie-maraton,2,sator quartet,1,saul fia,4,sauska lounge,1,sauska udvar programjai,1,schein gábor,1,schell judit,1,scherer péter,46,schilling árpád,1,schneider jankó,8,schruff milán,1,sebaj színház,1,sebestyén márta,3,sebhelykiállítás,1,second life,1,secret man,1,semegi zoltán,1,semmi,1,sena,3,serdu projekt,1,servet,1,séta a szoborparkban,1,sex drugs gods rocknroll,1,shakespeare,3,shakespeare kortárs tükörben,1,shekespoetry,1,shylock,1,siegal,1,síklaki istván,1,siklós spa,4,simkó kati,4,simon edina,6,simon kornél,1,simon márton,2,simor ágnes,1,simorág tánccirkusz,2,simply english,1,singas project,5,sinha róbert,1,sipos imre,1,sipos vera,2,sirály,3,sisso 2013,5,slam poetry,16,slam-busz,2,snétberger,1,sociopoly,1,sofi oksanen,1,soha senkinek,1,soharóza,7,somesong,2,somodi h szilárd,1,sorbonne sexual,3,sorszám,8,sorszámgép,4,soul chambers,2,sóvirág,1,söndörgő,2,sötétben látó tündér,1,specko jedno,2,spiró györgy,1,spolarics,1,sprok antal,3,sramó gábor,1,stefanovics angéla,2,stolen symphony,1,stop motion,1,studio k,1,sugár miklós,2,summary,1,summer rebellion,3,surman edit,6,susotázs,3,suzuki kimiyosi,1,svejk,1,svjata vatra,5,sylvia leidemann,2,symphonic brass quintet,3,syrius legacy,1,szabad ötletek jegyzéke,1,szabadegyetem a néphagyomány témaköréből,1,szabadkai népszínház,9,szabados györgy,1,szabados lászló,2,szabadság egyenlőség párkapcsolat,1,szabó balázs bandája,2,szabó benedek,3,szabó borbála,2,szabó győző,1,szabó kimmel tamás,1,szabó máté,8,szabó réka,1,szabó sándor,1,szabó szonja,1,szabó zoltán,2,szabó zoltán attila,1,szacsvay lászló,3,szájlent klasszikal diszkó,2,szakmai beszámoló,2,szálinger balázs,3,szállás,10,szalóki ági,4,szandtner anna,1,szántó istván pokidoktor,1,szársomlyó nép-táncz csoport,1,szarvas józsef,3,szarvassá változott fiú,1,szatmári juli és zenekara,1,szavazás,1,szegfű-vonulás,1,szekszárdi gitárkvartett,1,szélben szállók,1,szeleburdi család,1,szeleburdi gáspár,1,szélkiáltó,3,szélltomi,1,szemző tibor,1,szent efrém,3,szent györgy iskola,1,szent györgy iskola blogja,7,szentesi horváth mihály gimnázium,21,szentimentálé,2,szép ernő,2,szepesvári petra,1,szerbhorváth györgy,1,szerencsés találkozások,1,szeret zenekar,1,szeri viktor,1,szevasz cseh tamás,6,szfe150,1,szigorúan ellenőrzött vonatok,1,szikszai rémusz,22,szilas miklós,1,szimbola,1,színes gyöngyök egyesület,4,színház,49,színház 2014,48,színház 2015,34,színház 2016,42,színház 2017,44,színház 2018,48,színház a katlanban,1,színház- és filmművészeti egyetem,12,színjáték-automata,1,színműveletek,5,szirtes balázs,1,szirtes edina mókus,4,szívszakadtig,1,szkéné,6,szobor,1,szoborpark,2,szociopoly,1,szokatlan,5,szokolay dongó balázs,2,szókrátész védőbeszéde,4,szolláth dávid,1,szolnoki apollónia,7,szolnoki szimfonikus zenekar,1,szomorné kukorelli edit,1,szorcsik kriszta,1,szőke nikoletta,1,szőke szandra,3,szörényi levente,1,szponzorbérlet,13,sztalker csoport,6,szubjektív kisharsány,2,szukernyik tamás,1,szűcs krisztián,1,szűcs nelli,1,szűcs qka krisztián,1,szűcsinger,1,szvetnyik kata,3,táblázatok,1,tabu,2,tájdíj,1,takács géza,2,takács kati,2,takács lászló,2,takács nóra diána,1,takacsbelane,1,takáts eszter,7,takátsy péter,1,taktak,1,találj címet,1,találkozások,1,tálas áron,1,tamara obrovac,1,támogatók,2,tánc,3,tandori dezső,1,tao,1,táp színház,1,tapasztalt ecsetek,3,tapasztó ernő,2,tappancs műhely,1,tárnoki márk,3,tarr béla,1,tartuffe,1,tasnádi bence,1,tasnádi istván,4,tatabányai jászai mari színház,2,taxi,4,teatr na walizkach,4,teatr osmiego dnia,2,técsői banda,1,téka,1,tél,1,telefondoktor,5,tengler gergely tg,2,tenke istván,2,tenkes kapitánya kalandjáték,1,tenkes TE,3,tenkes teljesítménytúra,2,tenkes zenekar,2,tenki réka,1,teremtés,2,térey jános,1,terhes sándor,1,téri sándor,1,térkép,6,terminál workhouse,1,terralegenda,3,testről és lélekről,1,the allreadies,5,the beans,1,the durgas,2,the garden,3,the irish coffee,2,the island,2,the mindblow,1,the qualitons,3,the ramadogs,2,the tablespoon,7,thealter,1,theatre,1,thuróczy szabolcs,5,tickets,1,tiger lillies,6,tímár katalin,1,tindia,1,tiszta szívvel dúdolok,2,tisztaszínház,1,titkaink,4,titkos társulat,2,tókos attila,1,toldi,3,tomas opitz,1,tompa andrea,2,tompos kátya,4,tóték,1,tótferi,1,tóth andrás,1,tóth árpád,1,tóth barnabás,2,tóth géza,1,tóth istván,1,tóth krisztina,4,tóth lajos,1,tóth orsolya,1,tóth vera,2,tóth viktor,1,tóth zoltán,5,tökmag tom és hórihorgas tom,2,törőcsik,15,török-illyés orsolya,1,történetek,2,trafó,1,trafó20,1,tranzdanz,9,trill,2,trio a,3,trio afium,1,triplet,2,trouble in tahiti,1,tudnivalók,15,túronyi helyőrség,1,tutti cantabile,1,tündérkert,3,tűnékeny,1,tünet együttes,3,udvaros dorottya,9,újszászi dorottya,1,újzenekar,2,uknow duo,6,ulickaja,2,ullmann mónika,1,ungváry krisztián,1,upor andrás,1,urban voodoo machine,4,usine 1.84,1,utca-szak,2,űrdöngölők,1,vacka rádió,1,vádli alkalmi színházi társulás,2,vadonleső,1,vágtázó csodaszarvas,2,vajda milán,1,vajdai vilmos,1,vaklárma,2,vakság,2,valcz péter,7,vallai fesztivál,2,változás,19,van filmzenekar,1,van valami bejelentenivalója,1,van valami furcsa és megmagyarázhatatlan,1,váradi mónika,1,váradi porta,1,várady szabolcs,1,váratlanul,1,varga anikó,6,varga donát,4,varga livius,1,várkonyi csibészek,2,városi túlélő,2,varró dani,1,vas erna,1,vasárnapi gyerekek,2,vastag gábor,1,vaterland,1,vecsei h miklós,7,védelmi terv,1,vedres csaba,1,védtelenek,1,veiszer alinda,7,veled kerek,17,véletlen,1,velosophie,1,venti chiavi gitártrió,1,véradás,5,verdi,4,verőköltő,1,videó,180,videoblog 2014,5,videoblog 2015,5,videoblog 2016,5,vidnyánszky,3,vidovszky,7,víg mihály,5,víg végnapok,2,vígh viktória,1,viktor balázs,1,viktor rizsakov,1,világ civiljei egyesüljetek,3,villánykövesd,2,villánykövesdi vőfély,5,vilmányi benett,1,vinnai andrás,2,violin király és hanga királykisasszony,1,virág tünde,1,visinata kontrol,1,vitéz lászló bábjáték-automata,1,vizeli balázs,1,vizin,1,vízkereszt,1,vocapella,1,vojtina bábszínház,1,volosi,1,vörös,5,vörös róbert,4,vuk,1,vylyan,22,wahorn,13,wahorn airport,2,walny teatr,7,wampire beatbox,1,wanderers,1,watta cirkusz,4,webcam,1,weiner sennyey tibor,1,weöres sándor,1,weöres-vurstli,2,werk akadémia,1,wh,1,widder kristóf,1,wifi,2,winegret,1,wombo,42,workship,1,workshop,13,workshop 2017,17,workshop 2018,10,workshop archív,8,workshop feliratkozások,4,workshop feliratkozások 2017,6,workshop feliratkozások 2018,2,workshopok a katlanban,1,wwf,2,xtreme blues dog,1,xy flies,1,yagit hakira,4,you-topia,1,zakariás máté,1,zakariás zalán,1,zalaegerszegi leánykar,6,zalaegerszegi pálóczi horváth ádám zeneiskola leánykara,1,zanzinger,1,zányi tamás,2,zebulon proekt,1,zen,1,zene-bona beás hagyományőrző együttes,1,znamenák istván,1,zoltán áron,2,zoltán gábor,2,zombola péter,1,zombori andrás,1,zöld 08,1,zöld fiatalok,1,zöld kerékpár,1,zöld rosé porta,1,zuhanórepülés,1,zzaj.h trió,1,zséda,1,zsigmond emőke,1,zsolnay negyed,1,zsótér,6,zsubori ervin,1,
ltr
item
ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL: Bárdos Zoltán írja az idei Katlanról
Bárdos Zoltán írja az idei Katlanról
ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL
http://www.ordogkatlan.hu/2016/08/bardos-zoltan-irja-az-idei-katlanrol.html
http://www.ordogkatlan.hu/
http://www.ordogkatlan.hu/
http://www.ordogkatlan.hu/2016/08/bardos-zoltan-irja-az-idei-katlanrol.html
true
874411630608914615
UTF-8
EZ AZ ÖSSZES CIKK. NINCS TALÁLAT. LÁSD MINDET TOVÁBB VÁLASZ VÁLASZ VISSZAVONÁSA TÖRLÉS SZERZŐ: CÍMLAP OLDALAK CIKKEK LÁSD MIDNET KAPCSOLÓDIK: A TÁRGYMUTATÓBAN: ARCHÍVUM KERESÉS MINDEN CIKK NINCS TALÁLAT VISSZA VASÁRNAP HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK SZOMBAT VAS KE SZE CSÜ SZO JANUÁR FEBRUÁS MÁRCIU PÁRILIS MÁJUS JÚNIUS JÚLIUS AUGUSZTUS SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER DECEMBER JAN FEB MÁR MÁJ MÁJUS JÚN JÚL AUG SZEP OKT NOV DEC az imént 1 perce $$1$$ minutes ago 1 órája $$1$$ hours ago tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 hétnél régebben követők követés THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy